Metroens boremaskiner er færdige under Magasin

Pyha! Den aller sværeste strækning er nu vel overstået for metroarbejderne, der har gravet kun fire meter under kælderen i Magasin du Nord.

00:36

Tunnelboret Tria fortsætter mod Rådhuspladsen i København Foto: Lorry

1 af 2

Det er ikke lige til at se, hvis man går en tur på det mondæne Kongens Nytorv i København, men i de seneste ti dage har tunnelboremaskinerne Tria og Nora kilet sig ind mellem de nuværende metrorør og Magasins kælder. 

Strækningen er kun 80 meter lang, men det har været det absolut sværeste gravearbejde for metroarbejderne, fordi man blandt andet har frygtet at komme for tæt på bygningernes fundament og dermed medvirke til revner i konstruktionerne ovenover. 

- Vi er lettede, og vi er stolte. Det har været en spændende proces, fortæller tunnelchefen Simon Taylor til TV2 Lorry. 

Grafikken herunder viser, hvor tæt man har gravet ved metrorør og bygninger.  

For at undgå ulykker og ødelæggelser i byen har metroarbejderne overvåget de omkringliggende bygninger med hundredevis af målepunkter.

Der er desuden gravet små stiktunneller under de fleste fundamenter, hvor arbejderne har kunnet indsprøjte en betonblanding for at støtte og eventuelt løfte bygninger, der måtte synke i jorden ved et uheld. 

- Den her strækning har krævet tusindvis af ingeniørtimer. Det har været en lang proces at komme hertil, siger Simon Taylor.

Han understreger, at tidsplanen er overholdt trods anstrengelserne.

Tunnelboremaskinerne gnaver sig lige nu videre mod Rådhuspladsen med 80 centimeter i timen. 

Se på kortet her, hvor boremaskinerne arbejder i hovedstaden:

  Foto: Metroselskabet

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik