Medie: Bank solgte valuta til central for hvidvask

Flere banker havde mistanke om, at noget var galt på et vekselkontor på Nørrebro - inklusiv Nordea. Alligevel fortsatte banken med at levere valuta.

I flere år mistænkte flere banker et veksel-bureau på Nørrebrogade for at hvidvaske penge for kriminelle personer og selskaber.

Danske Bank og Jyske bank ophævede derfor deres samarbejde med Uni Travel & Exchange og lukkede firmaets konti - men i stedet blev Nordea veksel-bureauets nye bankforbindelse.

Det skriver Ekstra Bladet.

I tirsdags blev to mænd bag det københavnske vekselkontor idømt hver seks års fængsel for hæleri og hvidvask.

Samtidig blev selskabet bag kontoret idømt en bøde på 92 millioner kroner i sagen, der er historisk i sit omfang.

Læs også: Vekselkontor kendes skyldig i omfattende hæleri.

Nordea vidste, at Uni Travel var blevet smidt ud af både Danske Bank og Jyske Bank, inden de overtog som ny bankforbindelse, skriver Ekstra Bladet.

Efter få måneder fik banken så selv mistanke om, at der foregik noget, der ikke skulle, hos Uni Travel, hvorfor banken skrev en anmeldelse til Hvidvasksekretariatet hos bagmandspolitiet den 8. januar 2013.

Banken fortsatte trods mistanken med at levere enorme mængder valuta til Uni Travel, der dagligt bestilte især euro og aftalte kursen med Nordea, skriver avisen.

Forretningen fortsatte helt frem til, at politiet anholdte de to nu dømte den 17. november 2014.

Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til Nordea, herunder hvorfor banken blev bankforbindelse for Uni Travel & Exchange, når den vidste, at både Danske Bank og Jyske Bank havde opsagt samarbejdet på grund af mistanke om fusk.

- Vi kan ikke kommentere på konkrete kundeforhold. Men generelt kan jeg sige, at Nordea indberetter usædvanlig forretningsadfærd til SØIK, og herefter er det op til myndighederne at undersøge og vurdere, om der er foregået noget kriminelt. Det er ikke op til Nordea at afgøre, siger Mikael Winkler, senior pressekonsulent hos Nordea, i et skriftligt svar til avisen.