Massivt hærværk mod bycykler: "Det værste, vi har oplevet"

Halvdelen af de 1400 hvide bycykler, der findes i København, er på værksted. Årsagen er hærværk mod særligt cyklernes elektroniske skærme.

En hærværksbølge har de sidste måneder ramt de hvide bycykler i København.

Halvdelen af de 1400 bycykler, som skulle være på gaden, står lige nu på værksted. Selskabet bag Bycyklen har i en mail til de mest loyale kunder beklaget den forringede service, som kunderne oplever.

Det helt store problem er, at gerningsmænd smadrer bycyklernes tablets, som er de skærme, der sidder på styret. Inden for den sidste halvanden måned er 400 tablets blevet ødelagt.

Fuldstændig vanvittigt

- Det er det værste, vi har oplevet. Det virker på os som om, der er nogen, der ødelægger fællesskabets værdier alene for at ødelægge. Det føles fuldstændigt vanvittigt, siger Tina Füssel, der er administrerende direktør i By- og Pendlercykel Fonden, der står bag Bycyklen.

Bycyklen beskæftiger mellem 25 og 40 mekanikere på et værksted i København. Men de ansatte mekanikere står magtesløse over for hastigheden, fra de sender en cykel på gaden, til den kommer ødelagt retur.

En tilfældig stikprøve, som TV 2 Lorry har foretaget, viser, at der på Nordhavn Station, kun stod én bycykel til rådighed for udlejning.

Ved Østerport Station stod fire cykler, hvoraf de tre var ødelagte på forskellig vis. På Rådhuspladsen, hvor der traditionelt stå mange bycykler, stod der i alt fem bycykler, heriblandt én ødelagt.

Tablets kan ikke udskiftes

Til deres faste kunder skriver Bycyklen:

- Når en tablet bliver smadret, udgår cyklen permanent af driften, da vi ikke længere kan skaffe erstatninger. For at minimere tabet ser vi os nu nødsagede til at fjerne muligheden for at benytte tabletten på alle cyklerne. Fremover beder vi dig derfor benytte Bycyklen-appen, til at styre din Bycykel med. Appen findes i såvel App Store som Google Play.

Men det er ikke kun tablets, som bliver ødelagt. Flere ladestationer, som cyklerne skal placeres i efter brug, bliver også ødelagt. Det sker, når tyve forsøger at vride cyklerne fri.

Uanset hærværksform er det alt sammen med til at give kunderne en dårligere oplevelse, når de bruger Bycyklen, erkender Tina Füssel, administrerende direktør i By- og Pendlercykel Fonden:

-Det er rigtig øv, at vi har færre cykler på gaderne lige nu, det er der slet ingen tvivl om.

Frygter I ikke at jeres kunder falder fra, når de får en dårlig oplevelse gang på gang?

- Det er klart - og hvis det skulle ske, ville det være kedeligt. Men vi arbejder på højtryk for at ændre det her. Det, som også kommer til at ske, er, at den næste generations bycykel, som er lige på trapperne, bliver uden brug af nogen form for tablet på selve cyklen, og det vil reducere det her problem ganske betragteligt, lyder det fra direktøren.

Ny generation af bycykler på vej

Men lige nu er det med at redde, hvad reddes kan, indtil den næste generation af bycyklen rammer gaden.

I en mail til deres brugere håber Bycyklen på kundernes forståelse:

- Som et lille plaster på såret giver vi alle vores faste månedsabonnenter dobbelt op på minutter ved næste månedsbetaling. Vi ved godt, det er en frustrerende situation, og ingen er mere kede af det end os, lyder det.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik