Martin købte jagerfly og forvandlede det til kunstværk

Kunstmaler Martin Brachér købte spontant skroget fra et gammelt jagerfly – og nu er flyet blevet et symbol på andet end krig.

- Det er et sjovt projekt, og nok det største jeg har lavet indtil videre.

Sådan lyder ordene fra den 24-årige kunstmaler Martin Brachér, som for nylig erhvervede sig et gammelt jagerfly, og siden forvandlede det til et kæmpemæssigt kunstværk.

- En dag poppede der en salgsannonce op fra Den Blå Avis, hvor der var en flysamler, der havde sat det gamle fly til salg. Det tændte noget i mig, så jeg tog op og kiggede på det dagen efter. På daværende tidspunkt havde jeg ikke rigtig en plan med det, men jeg endte med at købe flyet, for jeg tænkte, at det da var meget godt at have sådan et fly, fortæller Martin Brachér til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Martin Brachér foran flyet ved Dansk Arkitektur Center.
Martin Brachér foran flyet ved Dansk Arkitektur Center.

Flyet, han købte, er et amerikansk jagerfly af modellen Lockheed T33, som måler 11 gange 11,5 meter. Det fløj sin sidste tur i 1973 og har været brugt af det danske forsvar til at uddanne jagerpiloter.

Og nu stod Martin Brachér helt spontant som ny ejer af den historiske krigsmaskine – uden rigtig at vide, hvad han skulle gøre af det.

Blev spurgt om et maleri - tilbød sit fly

Men som sendt fra himlen fik han en forespørgsel fra Dansk Arkitektur Center, om han ikke ville bidrage med et maleri til velgørenhed til fordel for Dansk Flygtningehjælp. Det ville han meget gerne, men spurgte i stedet, om de ikke kunne tænke sig et kunstværk lavet af det gamle fly.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Flyet måler 11 gange 11,5 meter, og det fløj sin sidste tur i 1973.
Flyet måler 11 gange 11,5 meter, og det fløj sin sidste tur i 1973.

Det blev accepteret – og så fik Martin Brachér ellers travlt med at komme i gang.

- Da jeg fik grønt lys, var der kun tre uger til eventet skulle holdes, så jeg måtte bruge 15-16 timer i døgnet i 14 dage på at blive færdig med værket. Og det gjorde jeg så, for jeg var nu opsat på, at jeg ville forvandle flyet fra et symbol på krig og dødbringende til noget positivt, fortæller han.

Flyet blev med lastbiler og kraner kørt hen til pladsen foran Dansk Arkitektur Center, der ligger tæt ved Den Sorte Diamant i København. Og i forbindelse med udstillingen ønskede Martin Brachér at inddrage folk, så dem, der havde lyst, fik stukket en akryltusch i hånden, så værket blev færdiggjort i fællesskab.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kunstværket blev færdiggjort med hjælp fra folk, der var på udstillingen.
Kunstværket blev færdiggjort med hjælp fra folk, der var på udstillingen.
Foto: Martin Brachér

Den officielle udstilling foran Dansk Arkitektur Center er officielt overstået. Flyet står dog stadig på pladsen, men bliver fjernet inden for de næste tre dage. Hvad der videre skal ske med kunstværket, er endnu uvist.

- Det er ikke lige noget, man sælger, og heller ikke et kunstværk man lige har stående oppe på studiet, siger Martin Brachér med et grin, men tilføjer, at der lige nu er dialog med Gentofte Kommune.

- Jeg venter i disse dage på svar fra kommunen, da der måske er en mulighed for, at flyet kan blive udstillet permanent i en park i Gentofte.

 
 

Hvad Martin Brachér gav for flyet, fortæller han ikke, men indmaden var fjernet, så det var kun skroget, han betalte for. Han overvejer dog, om han skal investere i den motor, der hører til flyet.

- Det kunne blive til et ganske fint kunstværk, men det vejer lidt over et ton, så jeg må lige tænke over det, siger han.

Kunstmaleren Martin Brachér forvandlede et jagerfly til et kunstværk. Projektet kalder han Projeketet kalder han MAKE ART - NOT WAR.
Kunstmaleren Martin Brachér forvandlede et jagerfly til et kunstværk. Projektet kalder han Projeketet kalder han MAKE ART - NOT WAR.
 
 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

copenhagen historic grand prix

Trods aflysninger på stribe: Motorløb i København gennemfører historisk grandprix

20190918-113643-L-1920x1279we

playJubel på Det Kongelige Teater: Nu skal 70.000 tilskuere endelig se Hobbitten

befrielsesdagen webdok

Først befrielsen. Så jubelrusen. Og så hævnen

befrielsen den 5. maj

playStadsarkivet lancerer samling med personlige beretninger fra 2. verdenskrig

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere