Martin forsøgte at krydse "svømmernes Mount Everest" - men blev søsyg

49-årige Martin Empacher kunne have været den ældste dansker, der krydsede Den Engelske Kanal svømmende. Men han måtte give op efter timer med opkast i bælgravende mørke.

34 kilometer. Så bred er Den Engelske Kanal mellem England og Frankrig.

Og så mange kilometer skulle 49-årige Martin Empacher have svømmet lørdag nat kun iført badebukser, briller, ørepropper og badehætte.

Gennemførte han, ville han have været den ældste dansker, der krydsede kanalen svømmende.

quote Jeg ville ikke sætte livet på spil for det her.

Martin Empacher

Men Martin Empacher nåede ikke fra England til Frankrig lørdag nat. Han endte med at sige stop efter fire timers svømning.

- Jeg er naturligvis skuffet over, at jeg ikke kom hele vejen over. Men jeg har det fint med beslutningen om at stoppe. Det var nødvendigt. Jeg ville ikke sætte livet på spil for det her, siger han til TV 2 Lorry.

Frygtede for sin sikkerhed

Martin Empacher begyndte sin svømmetur i bælgravende mørke fra Dover i England natten til lørdag klokken 00.30.

Men efter tre timers svømning blev han ramt af søsyge.

- Jeg havde det ganske rædselsfuldt derude til sidst. Jeg fik kvalme, kastede op og fik hovedpine. Og når man ikke optager noget, så begynder man at dehydrere. Jeg kunne mærke det på mine armtag, der var ikke noget energi tilbage i kroppen, siger han.

quote Hvad kunne der ikke ske, næste gang jeg brækkede mig og slugte vand. Kunne båden nå at fange mig?

Martin Empacher

Martin Empacher kæmpede med søsygen i en time, men måtte til sidst sige stop. Både fordi han havde det skrækkeligt, men også af frygt for sin sikkerhed.

- Man skal huske, at jeg svømmede i et helt mørkt hav kun med en følgebåd ved siden af mig, men ikke med nogen sikkerhedsline. Hvis jeg fik et ildebefindende, kunne det blive farligt. Og hvad kunne der ikke ske, næste gang jeg brækkede mig og slugte vand. Kunne båden nå at fange mig, siger han.

Her ses Martin Empacher på sin svømmetur i fin form, men i mørke. Han begyndte at svømme klokken 00.30 om natten. Videoen er taget fra følgebåden.

Martin Empacher havde trænet i halvandet år op til og brugte 50.000 kroner på sit forsøg. Så det ærgrer ham, at det var søsyge, der endte med at sætte en stopper for forsøget.

- Jeg syntes, at jeg havde taget mine forholdsregler. Men det viste sig ikke at være nok. Af en eller anden årsag er jeg ikke skrap til høj sø. Så hvis jeg skal gøre det igen, må jeg gardere mig bedre, eller jeg må acceptere, at det kan min krop bare ikke, siger han.

Havde han fortsat over kanalen i samme tempo, havde han klaret turen på 11 timer. Det havde været sæsonens rekord.

Her kan du se på et kort, hvor langt Martin kom. Han kom cirka 12 kilometer ud for kysten i fugleflugt.
Her kan du se på et kort, hvor langt Martin kom. Han kom cirka 12 kilometer ud for kysten i fugleflugt.
Foto: Martin Empacher

Kun halvdelen klarer turen

Martin Empacher har tidligere kaldt det at krydse Den Engelske Kanal for "svømmernes Mount Everest".

Og ligesom det heller ikke er alle, der prøver, der når toppen af Mount Everest, er det langt fra alle svømmere, der forsøger, der krydser Den Engelske Kanal.

3.951 personer har forsøgt at svømme over Den Engelske Kanal siden 1875. Kun lidt under halvdelen af svømmerne har klaret hele turen.

quote Det føles ikke som et nederlag. Jeg føler, at jeg er kommet styrket ud af det.

Martin Empacher

- Ligesom med Mount Everest er det heller ikke alle, der kommer op på toppen første, anden eller tredje gang. Det vidste jeg godt. Og det er jo også en af grundene til, at det ville være så stor en bedrift, siger han.

- Min historie er også en fin historie om, at det ikke lykkes hver gang. Det føles ikke som et nederlag. Jeg føler, at jeg er kommet styrket ud af det. Nu ved jeg mere om mig selv, og hvad jeg kan, og hvad jeg ikke kan. Derudover er der mange, der har fulgt med, og det har sat ultra-svømning (svømmedistancer, der er længere end 10 kilometer) på landkortet. Så det er fedt at inspirere folk til at svømme lidt længere, siger han.

Om Martin Empacher skal give Den Engelske Kanal endnu et forsøg, er han ikke helt afklaret med.

- Det bliver ikke lige foreløbigt, da det koster mange penge, og det trækker hårdt på familien. Så jeg udelukker det ikke, men lige nu er det sat på stand by, siger han.

Svømmeturen over Den Engelske Kanal 

  • Gennemsnitsalderen for svømmere er 35 år.
  • 10 danskere har klaret turen over den Engelske Kanal.
  • Den hurtigste svømmetur var på 7 timer, den langsommeste på 27 timer.
  • 3.951 personer har forsøgt at svømme over den Engelske Kanal siden 1875.
  • Kun lidt under halvdelen af svømmerne klarede hele turen.
  • 63 procent af svømmerne har været mænd, 37 procent har været kvinder.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik