Markant flere lærere og pædagoger udsættes for vold på arbejdspladsen

Ny undersøgelse viser en stigning i antallet af lærere og pædagoger i Københavns Kommune, der udsættes for vold i forbindelse med deres arbejde.

På Landsplan har hver femte lærer været udsat for vold, og i København oplever de også en stigning i antallet pædagoger og lærere, der udsættes for vold i forbindelse med deres arbejde i skoler og institutioner.

Faktisk viser en ny trivselsundersøgelse, at der på kun to år er sket en stigning i kommunen fra 14 til 25 procent hos lærerne og fra 12 til 23 procent hos pædagogerne.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (Soc.dem) klar med hjælp til de lærere og pædagoger, som oplever vold i forbindelse me deres arbejde.
Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (Soc.dem) klar med hjælp til de lærere og pædagoger, som oplever vold i forbindelse me deres arbejde.
Foto: Thomas Lekfeld - Ritzau Scanpix

Volden dækker over alt fra spyt, riv og kast med kuglepenne til mere alvorlige former for fysisk vold.

- Det kalder på handling. Det er fuldstændigt uacceptabelt, og vold skal aldrig være en del af det at gå på arbejde. Derfor skal vi se på, hvordan vi i tæt samarbejde med de relevante og berørte faggrupper kan arbejde med forebyggelse og et bedre arbejdsmiljø, siger Jesper Christensen, der er socialdemokratisk børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, til TV 2 Lorry.

Et råb om hjælp

Emnet har fået noget opmærksomhed i offentligheden de sidste år, så at det finder sted, er måske ikke så overraskende. Hvad mere overraskende er, at det ofte er i indskolingen – altså allerede hos de yngste børn – at problemerne forekommer.

- Børns trivsel ligger mig utroligt meget på sinde, og det er helt tydeligt for mig, at børn, der reagerer på den måde, gør det i afmagt. Det handler ikke om, at de er voldelige eller onde, men om at de ikke trives i deres relationer eller de rum, de er anbragt i, siger børne- og ungdomsborgmesteren.

Massiv investering mod vold

Københavns Kommune har allerede en klar nultolerance politik over for vold på arbejdspladsen og har med sine samarbejdspartnere udarbejdet en strategi mod vold og udadreagerende adfærd.

- Det er vigtigt at forstå, at det her er en fælles opgave, vi skal løfte. Det handler ikke om den enkelte lærer eller barn. Derfor tilbyder vi også, at skoler eller institutioner med særlige udfordringer kan få ekstra hjælp fra Arbejdsmiljø København, siger Jesper Christensen.

Fakta om trivselsundersøgelsen

Budgetpartierne i Københavns Kommune har desuden besluttet, at de afsætter 39 millioner kroner ekstra til arbejdet med børn med særlige behov. 17,5 millioner af dem skal styrke indsatsen i skoler og dagtilbud.

Pengene skal blandt andet gå til opkvalificering af medarbejdere og til at få de rette støttefolk, som psykologer, sprogvejledere og pædagoger med helt ind, hvor der er behov for det.

- Vi skal have kompetenceniveauet op i skolerne, så alle er klar over, hvordan de skal håndtere eskalerende situationer, og hvad de skal gøre for at forbedre miljøet og de fællesskaber, der er så vigtige for børn. Samtidigt er det vigtigt, at de pågældende medarbejdere får den støtte, som de har brug for, siger Jesper Christensen.