Mangel på faglærte: Folkeskolen rykker ud på byggepladsen

Københavns folkeskoleelever skal fremover undervises på byggepladser og i virksomheder. Det skal inspirere dem til at vælge en faglært eller naturvidenskabelig uddannelse.

Mandag er der første spadestik på et nyt byggeri i Ørestad lige ved siden af den lokale folkeskole.

Det naboskab skal som noget nyt bruges aktivt i undervisningen af eleverne i 6. klasse, som skal ud og prøve kræfter med arbejdet på en byggeplads.

Det er nemlig ambitionen, at alle elever i Københavns folkeskoler skal nå at gennemgå et virksomhedsforløb, inden de forlader 9. klasse. Forhåbningen er, at det vil vække deres lyst til at vælge en faglært eller naturvidenskabelig uddannelse.

- Vi syntes det er spændende. Vi har glædet os lige siden vi gik i gang, siger Liva Flindt Mikkelsen, der går i 6. Ørsted på Ørestad skole. Hun og kammeraterne skal undervises i matematik, lave jordmålinger og have æstetik i forbindelse med at de nuværende 6.klasser skal følge den norske pensionskasse KLPs byggeri lige ved siden af deres skole.

Stor mangel på faglærte

- Alle skoleelever i København skal have "hands-on" erfaring med, hvad en ingeniør, elektriker eller tømrer laver. Ved at kombinere den klassiske undervisning med oplevelser fra det virkelige arbejdsliv, får eleverne et blik for de muligheder, der ligger i fagene, siger overborgmester Frank Jensen fra Socialdemokratiet. 

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er der i 2025 udsigt til, at Danmark vil mangle 70.000 faglærte, og ifølge Ingeniørforeningen i Danmark vil der mangle 10.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater.

- Ambitionen er, at alle elever i den Københavnske folkeskole fremover skal igennem sådan et virksomhedsforløb her. Hvor de lærer noget om det gode håndværk og ingenørarbjede og teknisk videnskab. For vi skal have flere elever til at vælge håndværksmæssige uddannelser og tekniske uddannelser, siger Frank Jensen i dag til TV 2 Lorry.

Københavns Kommune har derfor mandag inviteret knap 20 fremtrædende københavnske virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner til en dialog på rådhuset om, hvordan man yderligere kan styrke de unges interesse for at gå i den uddannelsesretning. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

def_thumb,50_percent

playCorona-undervisning endt i succes: Nu opretter gymnasium online-klasse

online SFO i Solrød

playTrods nedlukning kan børn i Solrød komme i SFO: Mødes via onlineplatform

Pernille Rosenkrantz-Theil

Regeringen udvider nødpasning for de yngste elever

Katrinedals Skole i København

Opråb fra skolelærer i København: Udskyd skolestart til 11. januar

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere