Mand fængslet i bandesag: Mistænkes for at være del af mordpatrulje

Mindst 14 personer sidder allerede varetægtsfængslet i forbindelse konflikten mellem to fraktioner af Brothas-banden.

En 27-årig mand er søndag blevet varetægtsfængslet i foreløbig 23 dage ved Københavns Dommervagt. Han er sigtet for drabsforsøg på Amagerbrogade i forbindelse med den seneste bandekonflikt.

Det oplyser Københavns Politi på Twitter.

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger kæder politiet drabsforsøget sammen med konflikten mellem to fraktioner fra banden Brothas.

Episoden fandt sted på Amagerbrogade den 17. september sidste år. Her kørte fire biler klokken 21 op foran en café på Amagerbrogade.

Ud af den ene bil steg tre maskerede mænd, der med trukne våben gik ind i caféen. Politiet mener, at de tre mænd ledte efter flere personer fra en rivaliserende bandegruppering.

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger tilhørte rivalerne en gruppe kaldet NNV-gruppen, der står for ’Nørrebro. Nordvest’, og udspringer af banden Brothas.

Politiet: De gik efter at dræbe

Politiet mener, at det var mændenes hensigt at dræbe personerne fra NNV-gruppen. Men de var ikke på caféen, og mændene gik tilbage til bilerne, som kørte fra stedet i høj fart.

- Hvis man ser på konflikten i sin helhed, kan man se, at de andre gange, de møder nogen fra den rivaliserende gruppe, så skyder de efter dem for at forsøge at dræbe dem, siger Knud Hvass, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, til TV 2 Lorry. 

- Det er derfor vores opfattelse, at hvis de havde mødt dem, de ledte efter inde på den café, så havde de forsøgt at dræbe dem, siger tilføjer han.

Blodigt splid mellem tidligere bandefæller

NNV-gruppen består af personer, som har brudt med banden Brothas. Bruddet har ført til en konflikt med flere skyderier på åben gade.

NNV-gruppen har base i miljøet omkring det almene boligbyggeri Mjølnerparken på Ydre Nørrebro. Det var her banden Brothas i sin tid blev stiftet i tilbage i 00’erne. Men i kølvandet på den blodige bandekonflikt i 2017 mellem Loyal To Familia og Brothas, opstod der intern splid i Brothas, hvorfor banden blev delt i to fraktioner.

Den anden gruppering, som man kalde det ’nye’ Brothas, rykkede ud af København og ned mod Greve-bydelen Hundige.

Siden episoden på Amagerbrogade i september sidste år har politiet anholdt og fået fængslet flere medlemmer af Brothas for denne og andre episoder.

Senest blev en 39-årig mand torsdag varetægtsfængslet for episoden på Amagerbrogade og en anden episode på Rentemestervej den 25. september. 

Her blev der affyret mindst ti skud mod en bil fra en anden bil. En person blev ramt af skud i skulderen og i baghovedet, men overlevede angrebet.

TV 2 Lorry talte tilbage i slutningen af september med formanden for Lokaludvalget på Nørrebro omkring bandekonflikten. Lokaludvalget fik på det tidspunkt mange henvendelser fra bekymrede forældre.

Politiet fik tilsyneladende et stort gennembrud i efterforskningen af konflikten mellem Brothas og NNV-gruppen natten til den 26. september.

Ved en større politiaktion ved Rødvig på Stevns blev 11 personer anholdt. De blev på kryds og tværs sigtet for fem drabsforsøg, flere våbensager og to røverier begået i perioden fra 5. til 26. september i København.

Fængslinger har skabt ro

Med den seneste anholdelse er mindst 15 personer anholdt og sigtet for i alt ni drabsforsøg i forbindelse med konflikten.

- Vi har i en meget lang periode ikke haft nogen skyderier, og det, mener vi, hænger sammen med, at vi blandt andet har fået fjernet flere af bandemedlemmerne fra gaden, så de i dag sidder fængslet, siger vicepolitiinspektør Knud Hvass.

Han fortæller, at den 27-årige, som politiet netop har anholdt, selv troppede op hos politiet i går lørdag. Manden vidste, at politiet ledte efter ham, forklarer Knud Hvass.

- Han ville ikke rigtig tale med os, siger han.

Knud Hvass oplyste tidligere på dagen, at politiet ville bede om, at grundlovsforhøret i Københavns Dommervagt blev holdt for lukkede døre.

Det er endnu uvist, hvordan den 27-årige forholder sig til sigtelsen.