Manal fremmer integration gennem mad: Belønnes med ny pris

Manal Jacob fremmer integrationen på Nørrebro gennem madkurser og sociale arrangementer. Nu har hun vundet en pris for sit frivillige arbejde.

Det er ikke dem, der fylder i den offentlige debat. Men det skal en nystiftet pris lave om på ved at sætte spot på og hylde etniske minoritetskvinders frivillige arbejde med at fremme integration, ligestilling, og deltagelse i foreningslivet.

quote Jeg er så glad, og det betyder meget, fordi vi kæmper og kæmper.

Manal Jacob, Stifter, Ishtar

Syv etniske minoritetskvinder var nomineret til Alma-prisen, men det var Manal Jacob, der løb med sejren for sit arbejde med den social-økonomiske forening Ishtar - De Etniske Rødstrømper, som rummer cateringvirksomhed, butik og undervisning.

- Jeg er så glad, og det betyder meget, fordi vi kæmper og kæmper. Vi har startet fra nul, og det er rart at se, andre kan se vores arbejde og det, vi gør, siger Manal Jacob til TV2 Lorry. 

Hun stiftede Ishtar i 2013 uden nogle økonomiske midler i baghånden. Siden har foreningen dog arbejdet sig til støtte fra en række forskellige fonde.

Ishtar - De Etniske Rødstrømper

Arbejde er vejen til integration 

quote Jeg prøver at løfte de her kvinder op igennem arbejde. Det er kun gennem arbejde, man kan få integration og føle sig hel.

Manal Jacob, Stifter, Ishtar

Manal Jacobs social-økonomiske virksomhed arbejder med integration gennem madkurser og sociale arrangementer, som skaber rammerne til at hjælpe socialt isolerede nydanske kvinder gennem blandt andet netværk, rådgivning og selvhjælpsgrupper.

- Vores kvinder er bedst til at lave mad. Mange af dem har ikke uddannelse eller kompetencer, og mange af dem kan heller ikke dansk. Så vi har satset på madlavningen, fortæller Manal Jacob.

Hun tror på, vejen til integration går igennem arbejde. 

- Jeg vil vise indvandrerkvinder deres værdi og det, de kan, selvom de ikke har en udddannelse. Alle har ressourcer, man kan bruge i sit liv, og jeg prøver at løfte de her kvinder op igennem arbejde. Det er kun gennem arbejde, man kan få integration og føle sig hel, siger hun.

Lige nu har Manal Jacob fem syriske kvinder ansat, og hun oplever, at arbejdet i Ishtar gør en stor forskel for dem.

- De får kontakt til andre, de kommer ud hjemmefra, og de glemmer krigen i Syrien, mens de arbejder, siger Manal Jacob. 

En enig jury

Det er især Manal Jacobs evne til netop at fremme integration, der har vakt opmærksomhed hos juryen.

- Manal Jacobs forening har været der i rigtig lang tid og har virkelig fået engageret nogle ressourcesvage kvinder. Og så har hun formået at samle kvinder på tværs af religion og etnicitet, siger Yildiz Akdogan, som er en af initiativtagerne til prisen og socialdemokratisk medlem af Folketinget.

quote Det er integration, der ikke kan købes for penge.

Yildiz Akdogan, Initiativtager, Soc.dem.

Hun fortæller, at det var en enig jury, der pegede på Manal Jacob. 

- Det er integration, der ikke kan købes for penge. Man kan virkelig mærke, at det gør noget for de her kvinder. 

Uddeles på historisk dag

Det er ikke et tilfælde, at prisen blev overrakt netop i dag. For præcis 10 år siden blev de første to kvinder med indvandrerbaggrund - Yildiz Akdogan (S) og Özlem Cekic (SF) - nemlig valgt til det danske Folketing.

- Datoen er vigtig, og derfor har jeg som initiativtager valgt også at benytte lejligheden til at udgive en pris til en sej kvinde, der virkelig løfter i sit lokale samfund og inspirerer andre, siger Alma Bekturganova, som er forkvinde for foreningen Verdens Kvinder i Danmark.

Verdens Kvinder i Danmark har, i samarbejde med Yildiz Akdogan og FIU ligestilling, indstiftet prisen for at hylde kvinder med minoritetsbaggrund.

Hyldest til dem, man ikke hører om i medierne 

quote De her kvinder er ikke dem, der bliver inviteret i Debatten eller Deadline, men de rykker bare på et andet niveau.

Yildiz Akdogan, Initiativtager, Soc.dem.

Alma-prisen går til en kvinde med anden etnisk baggrund end dansk, som ikke nødvendigvis er synlig i den offentlige debat, men som aktivt bidrager til samfundet og gør en indsats i hverdagen.

- Der er kommet rigtig mange gode, nydanske kvindelige stemmer på banen, og det er jeg rigtig glad for – jeg har selv været med til at skubbe nogle af dem frem. Men de her kvinder er ikke dem, der bliver inviteret i Debatten eller Deadline, men de rykker bare på et andet niveau, siger Yildiz Akdogan, Soc.dem., til TV2 Lorry. 

- Det er nogle kvinder, man ikke hører så meget om i medierne eller ser i det offentlige, men som helt lavpraktisk gør en kæmpestor forskel og fremmer både nærdemokratiet og deltagelsen i deres nærmiljø. 

Historien bag navnet

Prisen har fået navnet "Alma-prisen," og Yildiz Akdogan forklarer, at det blandt andet hænger sammen med ordets mange betydninger.

- For eksempel at der er så mange kvinder på tværs af verdenshjørner, der kan hedde Alma. Derudover betyder Alma æble på blandt andet tyrkisk, og det har en meget symbolsk betydning i forhold til viden. 

Yildiz Akdogan forklarer, at prisen er kommet for at blive, men at den ikke nødvendigvis vil blive uddelt hvert år på den samme dag.

- Det vil mere være, når der bliver lavet en indsats, hvor man kan se en markant forskel. Så der vil løbende blive lavet nogle indstillinger, og så vil prisen blive givet.

De nominerede til Alma-prisen 2017