Maja mistede håret - men med ny opfindelse har hun fået det tilbage

En frisør fra Nørrebro har opfundet et alternativ til parykken for kvinder, der taber deres hår i forbindelse med sygdom. Opfindelsen gør en verden til forskel for Maja, der for nyligt mistede sit hår.

Til venstre ses Maja Buhl, som hun så ud efter sin operation. Til højre ses hun med sin hathair på. Under hatten er hendes eget hår syet på en bomuldshat. Foto: Privatfoto

Da Maja Buhl var 21 år gammel, faldt hele hendes verden sammen.

Nu føler jeg mig som mig selv igen. Nu går jeg ud af døren og smiler til verden.

Maja Buhl

Hun troede, at alt gik som det skulle, men pludselig lå hun på operationsbordet. Dagen efter vågnede hun op svækket og uden hår på hovedet.

Hun lider af en sygdom, der hedder hydrocephalus, der betyder, at hun har for meget vand i hjernen, der, hvis det er ubehandlet, kan skabe et farligt tryk i hjernen.

Læs også 6-årige Ea var dødssyg af kræft: Fik lov til at være prinsesse for en dag

Selvom operationen reddede Maja Buhls liv med en ventil, isolerede hun sig selv bagefter.

Sådan så Maja Buhl ud, inden hun blev opereret i september. Foto: Privatfoto

- Jeg var svækket, men det var primært på grund af mit udseende. De første tre måneder ville jeg ikke uden for en dør. Jeg havde ikke lyst til at kigge mig i spejlet, og min selvtillid fik et stort knæk. Hele min verden faldt sammen. Det var en hård periode, siger hun.

Håret groede tilbage og Maja Buhl fortsatte sit liv, men da hun fandt ud af, at hun i august skulle havde den samme operation - og én gang til skulle barberes skaldet, frygtede hun det.

- Inden operationen havde jeg hår til midt på ryggen, og jeg havde overvejet at donere det, så det ikke bare endte på operationsgulvet, siger hun.

Hathair - en verden til forskel

Ved et tilfælde kom Maja Buhl i kontakt med frisør, Maria Snickars, der driver Marias Paradise Hair på Nørrebro - og det er egentligt hende - og hendes nye opfindelse -, som historien handler om.

For nogle år tilbage kom Maria Snickars nemlig på en idé, som, hun mente, kunne hjælpe kvinder, der har tabt håret: Hathair, kaldet hun den.

  Foto: Privatfoto

Inden en kræftbehandling eller en operation, som i Maja Buhls tilfælde, kan kvinder komme ned og få klippet en kort frisure. Håret gemmer hun og syr på en bomuldshat, som kvinden kan bruge under en hat, når der ikke er mere hår tilbage.

Dermed "beholder" man sit eget hår, men slipper for at være skaldet, og man undgår bøvl med en skæv paryk, der klør.

Hårtab og kræft

  • Den mest almindelige årsag til hårtab er kemoterapi i forbindelse med en kræftsygdom, men man kan også tabe håret af strålebehandling, antihormonbehandling eller imunterapi.
  • Her taber man ofte både håret på hovedet, øjenbryn og øjenvipper.
  • Hårtabet kommer som regel nogle uger efter, man er begyndt på første behandling.

- Kvinden ligner sig selv, når hun kigger i spejlet, og det gør en verden til forskel.

- Da jeg kom på idéen, tænkte jeg, at det jo egentligt er genialt, og at det var dumt, at der ikke var nogen, der havde tænkt på det før. Så tænkte jeg, nå ja, måske jeg skal lave det, siger hun.

"Håret er i'et - resten er prikket"

Frisøren Maria Snickars har selv haft hårtab tæt på sig i familien. Hendes mor døde af brystkræft, da hun var barn og i den forbindelse mistede hun håret.

I Maria Snickars frisørsalon bruger hun ingen kemikalier. Foto: Privatfoto

- Vi måtte ikke tage billeder af hende uden hår. Hun sagde: " Det er ikke mig, når jeg ikke har mit hår". Hun er en af grundene til min opfindelse: Jeg vil gerne hjælpe kvinder i den svære situation, som jeg kan genkende fra mit eget liv, siger hun.

Selvom det værste ved at blive ramt af en sygdom er at blive svækket, så tror Maria på, at håret gør en forskel. 

- Jeg plejer at sige, at håret er prikken over i’et. Men jeg havde engang en kunde, der sagde, "Nej, håret er i’et - resten er prikken. Jeg tror, at de fleste kvinder har det sådan. Håret er en stor del af vores personlighed og kvindelighed, siger hun.

En vild følelse

Maja Buhl blev opereret i start september, og i din forbindelse røg en del af hendes hår.

- Jeg er skaldet midt på hovedet, så det ligner, at jeg har en måne, og så har jeg en skaldet stribe bagtil, siger hun.

Sådan så Maja Buhl ud efter sin operation. Foto: Privatfoto

En uge efter operationen hentede hun sin hathair med hendes eget hår syet på. Og hun giver den topkarakter.

- Det var en vild følelse at få den på. Den duftede af mig, og jeg blev så glad, at jeg faktisk fik tårer i øjnene.

- Før jeg fik den havde jeg ikke lyst til at gå uden for en dør, og når jeg for eksempel kørte med bus gemte jeg mig i hjørnet.  Jeg strålede ikke. Man føler sig mere syg, når man ikke har hår. Nu føler jeg mig som mig selv igen. Nu går jeg ud af døren og smiler til verden, siger hun.

Maria Snickars har i to år arbejdet på sin opfindelse. Først nu tilbyder hun den til kvinder fra sin frisørsalonen.

Igennem Danske Regioner kan kvinder med kræft få tilskud til en paryk eller lignende. Der var i 2016 fastsat til 1.392 kroner i 2018. Derudover koster en hathair 500 kroner af egen lomme.

Maja Buhl kan vælge mellem to hathair. Én med langt hår og én med pandehår. Foto: Privatfoto

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik