Lukket friskole: Over 100 søger ind på anden muslimsk friskole

Eleverne søger nu i stedet over på Al Huda Skolen i København.

Elever fra den muslimske Nord-Vest Privatskole søger nu i stor stil over på en anden muslimsk friskole, Al Huda Skolen i København.

Det viser BT's rundringning til skoler.

Nord-Vest Privatskole fik i sidste uge fjernet sit statlige tilskud på over 11 mio. kr. og valgte efter afgørelsen at lukke. Det skete efter en række afsløringer i BT og Berlingske, og efter tilsynet havde fundet jihad-undervisningsmateriale på skolen. 

Sagen har antændt en debat om muslimske friskoler, som flere partier, heriblandt Socialdemokratiet, nu vil lukke.

Omkring 237 elever står i denne uge uden en skole efter lukningen. En række politikere, heriblandt undervisningsminister Merete Riisager, Liberal Alliance, havde håbet på, at eleverne ville skifte til folkeskolen, så de bedre kunne få indblik i det danske samfund.

Københavns Kommune informerede desuden i begyndelsen af september forældrene om muligheden for at skifte - men kun tre forældre mødte op til kommunens informationsmøde 8. september. 

Til gengæld var fremmødet overvældende, da den muslimske friskole Al Huda Skolen søndag bød på informationsmøde efter at have oplevet massiv interesse.

Skolen, der på arabisk betyder ’den rette vejledning’, og som ligger på Vibevej sammen med Imam-Ali Moskeen, tiltrak 65 forældre til elever fra Nord-Vest Privatskole. Og efter mødet havde skolen modtaget over 100 indmeldelser fra elever, forklarer skoleleder Rachid Hamze.

- Forældrene er meget bekymrede for deres børns fremtid. Og børnene er meget forvirrede og spørger, hvor de nu skal gå i skole. Men vi har slet ikke plads til så mange. Vi kan maksimalt tage 1-2 klasser, så vi har kontaktet kommunen og ministeriet for at samarbejde, siger han til BT og fortæller, at forældrene har valgt hans skole, så børnene kan lære om deres egen kultur.

- Forældrene vil gerne fortsætte med, at deres børn får undervisning på både dansk og arabisk. Det føler forældrene sig mere trygge ved, siger Rachid Hamze, der karakteriserer Al-Huda Skolen som en skole med en moderat fortolkning af Islam.

Folkeskolen Tagensbo Skole, der ligger i nærheden af Nord-Vest Privatskole, er den folkeskole, der ifølge BT’s oplysninger har fået flest elever fra Nord-Vest Privatskole.

- Tre elever har meldt sig ind, oplyser skoleleder Jeanne Jacobsen til BT. Hun kalder det ’ærgerligt’, at eleverne i stedet er søgt mod Al-Huda Skolen.

Københavns Kommune havde på forhånd forberedt folkeskolerne på, at de måske skulle til at optage nye elever på grund af lukningen af Nord-Vest Privatskole. Derfor er skoleleder på Nørrebro Park Skole Henrik Vilhelmsen også overrasket over, at han kun har fået én indmeldelse. 

- Mandag fik vi den første indmeldelse. Vi havde troet, at der ville komme flere, siger han til avisen.

Socialdemokratiets integrationsordfører Dan Jørgensen betragter forældrenes valg af skole som endnu en grund til at nedlægge de muslimske friskoler.

- Vi ønsker, at skoler i Danmark skal styrke integrationen - ikke svække den. Det sikres bedst med spredning af eleverne, men vi får næppe spredt dem af frivillighedens vej, siger Dan Jørgensen, der vil trække statens tilskud til friskoler, der har mere end 50 procent elever med udenlandsk herkomst.

Integrationsordfører hos Radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen ser også gerne, at eleverne i stedet vælger folkeskolen.

- Men vi har frit valg. Og hvis forældrene ikke mener, at den lokale folkeskole leverer tilstrækkeligt fagligt er det svært at bebrejde dem, siger hun til BT. 

Undervisningsminister Merete Riisager siger:

- Uanset hvad forældre og elever vælger, skal det være en skole, der lever op til lovens krav om frihed og folkestyre. Det gjorde deres tidligere skole ikke, og det skal deres nye skole. Sagen med Nord-Vest Privatskole viser, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitets tilsyn med frie grundskoler virker. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik