Lufthavne vil lempe sikkerhedskontroller for passagerer

Det skal ikke være så bøvlet for flypassagerer at komme gennem sikkerhedskontroller, lyder det fra lufthavne.

Det skal være nemmere for flyrejsende at komme igennem sikkerhedskontrollerne i lufthavne i EU.

Lufthavne i den europæiske union har nemlig besværlige og vidt forskellige sikkerhedsprocedurer, og det er til stor gene for passagererne, og det er på sin plads at diskutere, om der skal sorteres i reglerne.

Sådan lyder kritikken fra lufthavnene i København, Billund og Aalborg i Politiken onsdag.

Johnnie Müller, sikkerhedschef i Københavns Lufthavn og formand for sikkerhedsudvalget i brancheorganisationen Airports Council International, der repræsenterer over 450 lufthavne i Europa, mener, at der bør luges ud i de mange sikkerhedsprocedurer.

- Politikerne i EU lægger hele tiden lag på lag oven i den kontrol, som myndighederne skal lave af flypassagerer. Derfor vil det være formålstjenligt, hvis EU evaluerer, om alle de mange sikkerhedsprocedurer giver mening, siger Johnnie Müller til Politiken.

Han lægger ikke skjul på, at det også handler om økonomi. Københavns Lufthavn har fordoblet antallet af medarbejdere i sikkerhedskontrollen fra 500 i 2007 til 1017 i dag.

Johnnie Müller opfordrer EU til at kopiere det amerikanske system, hvor passagerer kan komme hurtigere igennem sikkerhedskontrollen, hvis de forinden har tilladt myndighederne at baggrundstjekke dem.

Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, er enig i, at der er for mange regler.

- Nogle sikkerhedsregler er vanvittige. Enhver med forstand på terror ved, at man nemt kan producere sprængstoffer, der kan gemmes i flasker på under 100 milliliter, og som man derfor kan tage med i flyene, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Politiken.

Politiken har hverken kunnet få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) eller transportminister Magnus Heunicke (S), der begge er på vinterferie.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Drone_over_byen

Droner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere