LO og Ryanair mødes i retten idag

Det skal afgøres om Ryanair hører ind under dansk lovgivning. Det mener det irske flyselskab ikke, at det gør. LO mener det modsatte.

Får LO ret i deres påstand om, at Ryanair hører ind under dansk lovgivning på det arbejdsretlige område, så er det i orden at danske fagforeninger starter blokader og strejker mod selskabet.

Ryanair vil ikke indgå dansk overenskomst med sine ansatte i Danmark og det er fagforeningerne stærkt utilfredse med. De ansatte i selskabet menes at være stærkt underbetalte. Men flyselskabet har indtil videre afvidt at give pressen og andre indblik i hvad de ansatte får i løn.

Selskabet har i følge Avisen.dk bedt deres ansatte om ikke at fortælle andre hvad de tjener. Det mener jurist Kirsten Precht fra Institut for Menneskerettigheder er ulovligt.

Det fremgår klart af loven om ligeløn, at enhver må oplyse om sin løn.

Det står direkte i loven, at man ikke kan pålægge ansatte at holde mund om deres løn ved at få dem til at skrive under på en klausul om fortrolighed.

Avisen.dk er kommet i besiddelse af ansættelseskontrakter, der viser at Ryanair netop har bedt deres ansatte om dette.

En opgørelse foretaget af fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) for Avisen.dk, viser en enorm forskel i lønninger.

En ny stewardesse hos firmaet Crewlink, der er storleverandør af kabinepersonale til Ryanairs fly, må nøjes med højst 10.000 kroner om måneden. En stewardesse hos Cimber er derimod garanteret mindst 21.700 kroner om måneden.

Og netop lønnen til stewardesser og piloter hos Ryanair er altså et helt centralt stridspunkt i den sag, som fagbevægelsen får afgjort i Arbejdsretten i dag.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

Ny Ellebjerg. Olivas Borehoved 06. Foto Metroselskabet

Boremaskiner krydser byen - denne gang over jorden

elbusser københavn frederiksberg

14 buslinjer omlægges til el i 2022 – heriblandt to travle ruter i København

Sne veje

Flere trafikuheld i aftes - pas på isglatte veje her til morgen

øresund helsingør helsingborg

Skåne vil bygge fire tunneler mellem Helsingør og Helsingborg

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere