Lars får rådhusklokkerne til at slå på slaget

Finmekaniker Lars Niemi tilser uret og klokkeværket i rådhustårnet i København hver fredag og selvfølgelig på nytårsaftensdag. 

Millioner af danskere står klar med champagne og kransekage nytårsaften og ser med på direkte tv fra rådhusuret i København, når vi nærmer os midnat.

Så det er en særdeles vigtig opgave finmekanikeren Lars Niemi har år efter år. Siden 1997 har det nemlig været ham, der har serviceret det store rådhusur, der traditionen tro slår det nye år ind.

Og i år er ingen undtagelse. Og uret i Københavns Rådhus er klar til Nytårsaften, lyder det fra Lars Niemi, der har været oppe for at tjekke, at alt går, som det skal.

Men for at være helt sikker, begiver han sig derop igen nytårsaftendag, hvor han atter tjekker, at uret går helt præcist, og at klokkespillet spiller den velkendte melodi klokken 12.

Det gik dog en smule galt for ca. ti år siden, som du kan høre Lars Niemi fortælle om i vidoen herunder.

(Artiklen fortsætter under videoen og billedet)

 
Lars Niemi har siden 1997 serviceret rådhusuret i København. Billedet her er fra 2002.
Lars Niemi har siden 1997 serviceret rådhusuret i København. Billedet her er fra 2002.
Foto: Jens Nørgaard - Ritzau Scanpix

Historien om melodien, der bliver kaldt "Vægtersangen" er mere end 100 år gammel og startede, da man fra Københavns Rådhus bestilte fire klokker, der ankom i løbet af 1899. Det var ifølge det Kongelige Bibliotek Martin Nyrop, arkitekten bag rådhuset, der havde udtænkt planerne om et klokkespil.

Det nye århundrede 1900 blev ringet ind ved, at der blev ringet en halv time med de fire små klokker - den femte store klokke skulle markere timeslagene.

Derefter gik Martin Nyrop til sin svoger, komponisten Thomas Laub, som blev bedt om at skrive nogle små musikalske signaler til de fire små klokker. Tonerne skulle passe til Rådhusets gammelnordiske indretning, og Thomas Laubs store interesse var netop tidlige melodityper fra blandt andet nordiske folkeviser.

Ud fra tonerne H, A, G og E, der i øvrigt stadig er blandt de mest populære toner, når moderne danske populærkomponister skriver melodier, komponerede han fire melodiske formler, én for de tre kvarterslag og en lidt længere til de hele timeslag.

Tårnuret på Københavns Rådhus er verdens første elektriske, og det var revolutionerende præcist, da det blev fremstillet i 1902.
Tårnuret på Københavns Rådhus er verdens første elektriske, og det var revolutionerende præcist, da det blev fremstillet i 1902.
Foto: Ditte Valente / Ritzau Scanpix

Derefter begav Laub sig til sin kollega, komponisten P.E.Lange-Müller, som på grundlag af de fastsatte fire toner fik til opgave at skrive en kort "vægtersang".

Tårnuret på Københavns Rådhus er i øvrigt verdens første elektriske, og det var revolutionerende præcist, da det blev fremstillet tilbage i 1902.

Fakta om Rådhusuret i København

• Rådhusuret i København er bygget af installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen i 1903.

 

• Hver nytårsaften sender DR1 og TV2 live fra Rådhuspladsen i København, når uret ringer ind til nytår ved midnat.

 

• Det berømte ur er også kendt fra Olsen Banden filmen: 'Olsen-Banden går i krig'. Her bliver Egon Olsen bundet fast til uret og reddes med nød og næppe af Benny og Kjeld.

 

• Rådhusklokkerne vejer næsten 6000 kg. og de består af fire kvarterklokker og en fuldslagsklokke, der vejer ca. 3000 kg.

 

• Rådhustårnet er 105,6 meter og klokkerne ringer ca. 90 meter over byen.

 

• Finmekaniker Lars Niemi har serviceret uret siden 1997 for Kemp & Lauritzen. Han tilser uret og klokkeværket i rådhustårnet hver fredag og selvfølgelig på nytårsaftensdag. 

 

• Uret er verdens første elektro-mekaniske urværk og det slog første gang ved midnat mellem 1903 og 1904.

 

• Når klokken slår midnat i aften vil klokkespillet ringe det nye år ind med komponisten P.E. Lange-Müllers såkaldte vægtersang, som er bygget over de samme fire toner, men med en længere melodi bestående af de 16, 12 og 26 slag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik