Lån en gratis kajak og gør noget godt for miljøet

Man kan nu ganske gratis låne en såkaldt "miljøkajak" i op til to timer i København, hvis man samtidig forpligter sig til at indsamle affald på turen.

Et nyt miljøinitiativ er sat i søen. 

Kajakudlejningen Kayak Republic i København har fået en miljøkajak, som man kan låne helt gratis, hvis blot man hiver skrald op af vandet på turen gennem havneløbet eller kanalerne.

- Den har været ude 10 gange allerede. Vi har samlet cirka 50 kilo affald. I den kommende tid er den booket stort set hver dag - og ofte to gange på en dag. Så miljøkajakken er blevet rigtig godt modtaget, siger Tobias Weber-Andersen, der er indehaver af Kayak Republic og initiativtager til miljøkajakken. 

Større ansvarlighed

Når man booker miljøkajakken, bliver man opkrævet et depositum. På turen skal man så samle skrald og bringe det retur til Kayak Republic. Hvis man ikke gør det, vil Kayak Republic beholde depositummet og betragte turen som almindelig udlejning.

Man skal helst have minimum 10 stykker affald med tilbage.

Miljøkajakken er støttet af Kulturhavn365 og har til formål at skabe et renere havnemiljø og opmuntre havnens brugere til at udvise større ansvarlighed for det affald, de producerer.        

Københavns Havn har de seneste årtier gennemgået en forvandling fra at være en havn med udpræget industri og skibsfart til i dag at være et sted for rekreation og beboelse. Men affald i vandet er et problem - ikke mindst for miljøet.  

- Det meste af affaldet kommer fra land og blæser ud i vandet. Når først det er i vandet, så er der åbent til Øresund i nord og syd, og på et tidspunkt finder det vej. Så er skaden sket, siger Tobias Weber-Andersen.

Dokumentere affaldsindsamling

Miljøkajakken er en "flyder" - altså en dobbeltkajak med masser af plads. Den er meget sikker, og man behøver ingen erfaring med at ro i kajak.

Når man låner miljøkajakken, bliver man samtidig bedt om at dokumentere sin affaldsindsamling på sociale medier.

Håbet er, at det kan have en "opdragende" effekt på dem, der benytter havnen - så for eksempel almindelige kajakroere begynder at samle affald op.  

- Når man alligevel er i naturen, kan man ligeså godt gøre noget ekstra for at passe på den, siger Tobias Weber-Andersen.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik