Lægeforening om ulovlige tjek: Læger skulle have sagt fra

Lægeforeningen og juridiske eksperter kritiserer de ulovlige lægeundersøgelser, der er blevet foretaget på et jobcenter i København.

De har tabt forbindelsen til almindelig anstændighed, lyder kritikken nu fra flere sider.

TV 2 Lorry har de seneste par dage kunne fortælle om ulovlige lægetjek, der blev udført på et jobcenter i København.

En af de borgere, der er blevet tilbudt lægeundersøgelsen på jobcentret, er Kim Madsen, der lider af slidgigt og kroniske smerter i rygge, nak og knæ.  

quote  - Det hører ikke hjemme i kommunen. Kommunen skal vurdere de erklæringer, de får andre steder fra. 

Kirsten Ketscher, prof.Center for Retlige Studier i Velfærd og Marked, KU

 - Jeg mener ikke, man skal bruge en undersøgelsesmetode, hvor man kan stille spørgsmålstegn ved det uvildige udfald af denne, siger Kirsten Ketscher, der er professor ved Center for Retlige Studier i Velfærd og Marked ved Københavns Universitet.

Stadig usikkerhed om antal berørte borgere

quote De læger skulle helt klart have sagt fra, de bidrager til en ulovlig praksis. Derudover er det jo uetisk at være med til at sætte patienten i så sårbar og problematisk situation

Andreas Rudkjøbing, formand Lægeforeningen

Samarbejdet mellem kommunen og den private virksomhed, der skulle udføre lægetjekkene, har været i funktion siden 9. oktober, og det er stadig usikkert, præcist hvor mange borgere, der har fået tilbudt de ulovlige undersøgelser.  

 - Det hører ikke hjemme i kommunen. Kommunen skal vurdere de erklæringer, de får andre steder fra. Her engagerer de altså nogle til at foretage undersøgelser, som de bagefter skal vurdere. Og det er altså folk, som de selv har ansat, siger Kirsten Ketscher til TV 2 Lorry.

Hun bakkes op af formanden for Almene Medcinere Anders Beich.

 - Der skal være en afstand, så den faglige bedømmelse beror på nogle faglige skøn, og at den økonomiske vurdering eller progressionsmålene i København ikke får indflydelse på den faglige vurdering, siger han.

quote Det mest fortvivlende er jo, at det er Københavns Kommune, som sidder med ansvaret i sidste ende

Anders Beich, formand Almene Medicinere

Samarbejdet mellem jobcenteret og den private virksomhed, der udførte lægetjek, har overrasket flere medlemmer af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. En større undersøgelse af forløbet er nu sat i gang.

 - Det mest fortvivlende er jo, at det er Københavns Kommune, som sidder med ansvaret i sidste ende, og jeg synes, det er et symptom på, hvor langt ud man er kommet med jobcentrenes funktion i Københavns Kommune. Man har mistet fornemmelsen for, hvad anstændighed er i behandlingen af borgerne, siger Anders Beich.

Lægeforening: De burde have sagt fra

Hos Lægeforeningen ærgrer man sig over de læger, som har medvirket i samarbejdet 

- De læger skulle helt klart have sagt fra, de bidrager til en ulovlig praksis. Derudover er det jo uetisk at være med til at sætte patienten i så sårbar og problematisk situation, siger formanden for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing.

Den nye Beskæftigelses- og Integrationsborgmester, Mia Nyegaard, Rad.V., er bekendt med sagen.

- Det er under al kritik, og det har hele udvalget også udtrykt, efter vi blev opmærksomme på det, har hun tidligere udtalt til TV 2 Lorry.

- Det er især beklageligt overfor de enkelte borgere, der er blevet berørt af det. Det er vi rigtig kede af, siger Mia Nygaard.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik