Kvinde lå død i to døgn på bosted: "Det er absolut ikke i orden"

Borgmester i København fortæller, at episoden om kvinden, der lå død i sin lejlighed i to døgn, nu får konsekvenser for personalet.

- Det er absolut ikke i orden. 

quote Når der godt kan gå tid, uden at vores personale har kontakt til enkelte sindslidende på vores bosteder, så er det fordi de jo selv kan bestemme, om de vil have besøg, og de kan også forlade deres lejligheder, hvis de har lyst til det.

Socialborgmester i København, Jesper Christensen

Sådan lyder det fra socialborgmester i København, Jesper Christensen, S, i sagen om en kvinde, der i to dage lå død på det socialpsykiatriske botilbud Robert Jacobsensvej i Bagsværd, før nogen fandt hende. 

Jesper Christensen forklarer nu, hvordan episoden overhovedet kunne ske: 

- Når der godt kan gå tid, uden at vores personale har kontakt til enkelte sindslidende på vores bosteder, så er det fordi de jo selv kan bestemme, om de vil have besøg, og de kan også forlade deres lejligheder, hvis de har lyst til det, siger han i et skriftligt svar til TV 2 Lorry. 

- Men vi har lavet handleplaner på baggrund af hændelsen, og indskærpet at der skal være kontakt til beboerne en gang i døgnet, med mindre andet er aftalt, siger han. 

Ifølge Avisen.dk's kilder var kvinden i 40'erne, hun var misbruger, og hun skulle angiveligt være død på grund af et mavesår. 

Men Jesper Christensen mener ikke, at dødsfaldet skyldes manglende besøg fra personalet. 

- Selv om intet tyder på at manglen på kontakt har haft betydning for dødsfaldet, så er det ikke i orden, og det har fået personalemæssige konsekvenser, siger Jesper Christensen. 

Københavns Kommune bekræfter sagen, men ønsker ikke at kommentere på sagen på grund af tavshedspligt. 

Minister: - Det er kommunens fejl

Den nyudnævnte børne- og socialminister, Mai Mercado, Konservative, er forarget over døsfaldet. 

- Jeg kender ikke detaljerne i denne ulykkelige sag, men det er ikke i orden, hvis man ikke har kontakt til en beboer på et botilbud i flere dage. Der er jo tale om beboere med behov for hjælp i hverdagen. Jeg noterer mig da også ved, at kommunen klart erkender, at der er sket en fejl, siger hun til TV 2 Lorry i et skrifligt svar. 

Hun understeger, at det er kommunen, der har begået en fejl. 

- Det er kommunerne, der har ansvaret for borgere på botilbud, og socialtilsynene skal sikre, at forholdene er i orden. Derfor forventer jeg også, at Københavns Kommune tager fejlen meget alvorligt og følger op på, hvordan en så trist sag kan undgås i fremtiden, siger hun. 

Sind: - Det er uforståeligt

Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND kalder sagen for uforståelig. 

quote Vi står fuldstændig uforstående over for, hvordan man kan ligge flere dage i sin egen bolig på et botilbud, uden at personalet opdager det.

Knud Kristensen, SIND's landsformand

- Vi står fuldstændig uforstående over for, hvordan man kan ligge flere dage i sin egen bolig på et botilbud, uden at personalet opdager det. Det er simpelthen ikke acceptabelt. Vi forstår slet ikke, det kan lade sig gøre, siger Knud Kristensen, der er SIND's landsformand til Avisen.dk.

Det er ikke første gang, at der sker tragiske hændelser på bostedet, der tidligere hed Ringbo.

I 2013 blev en 37-årig sosu-assistent dræbt af en beboer.

Ringbo var også gerningsstedet i en drabssag tilbage i 2008, hvor en 57-årig beboer blev kvalt på sit værelse.

Bostedet Robert Jacobsensvej

Beboerne på bostedet er sindslidelse, og mange har et stof- eller alkoholmisbrug.
Da stedet er et såkaldt §108-botilbud har beboerne ifølge serviceloven behov for omfattende hjælp, pleje og omsorg.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik