Kronprinsen stak til søs i jagten på havets plastik

Verdenshavene er fyldt med plastik. Men den er også gal i Danmark. Kronprins Frederik var i dag i København med til at skyde en ny kampagne i gang.

Problemet er stort - og det vokser år efter år. Verdens forbrug af plastik forurener havene, for enorme mænder plastik ender i oceanerne. Så meget, at World Economic Forum vurderer, at der i 2050 vil være mere plastik end fisk i havene. Her i Danmark er situationen ikke helt så slem - men der er stadig plastik i vandet.

Kronprins Frederik og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) stævnede i dag ud fra Amaliekajen i København med det gode skib Guldborgssund i jagten på plastik i havene langs Sjællands Kyster.

Turen var arrangeret af foreningen Plastic Change, som netop forsøger at gøre opmærksom på - og bekæmpe - det enorme plastikproblem. Og miljøministeren og hans folk er i gang med at planlægge en kampagne rettet til strandgæster, turister og fiskere for at minimere mængden af affald, der kastes i havet.

-De danske kyster er en turistattraktion, og det gavner ikke nogen, hvis en gåtur på stranden bliver en gåtur i affald, lyder det fra ministeren.

Kampagnen lanceres i 2017.

Inden Guldborgsunds afgang mødte TV 2  Lorry kronprinsen.

-Jeg skal have forevist noget af det trawl og noget af det udstyr, som de vil have med på Plastic Change-turen til Stillehavet senere i år, fortalte kronprinsen.

For det er ikke kun i Danmark, der føres kampagner og kæmpes mod plastik. Kampen er global.

Kronprins Frederiks og kronprinsesse Marys Fond har tidligere i år givet 200.000 til et togt, som sender Plastic Changes forskningsskib Christianshavn ud i Stillehavets plastiksuppe, hvor der skal indsamles plastikprøver fra et område, der ikke er undersøgt før.

Men tilbage i København og Danmark - så afgik en ekspedition i dag rundt til de danske farvande med det skib, som Kronprinsen fik en demonmstrationstur på.  Her skal forureningsniveaeu i de danske farvande måles.