Kritik af regeringens ghettoliste: Bygger på gamle tal

Regeringen får i dag hård kritik for at bruge gamle tal, da den fastlagde, hvilke boligområder som skulle placeres på den såkaldte ghettoliste.

De to københavnske bydele - Tingbjerg og Bispeparken - kunne uden videre have været sløjfet fra listen, hvis regeringen havde brugt de seneste tal for indvandreres uddannelsesniveau.

Sådan lyder den overraskende konklusion, når man ser på de tal, der kom sidste år - udarbejdet af  Danmarks Statistik og Rockwoolfonden.

quote Jeg er da bekymret for, om det er vigtigere for regeringen at have en liste, hvor man mærker nogle områder som ghettoområder, end det er reelt at få gjort noget ved problemstillingerne.

Jesper Christensen, Børne- & Ungeborgmester, København, Soc.dem.

Og det er lige netop, hvad Arbejderbevæglelsens Erhvervsråd har gjort. Det skriver Politiken.

Et generelt lavt uddannelsesniveau blandt indvandrere i Tingbjerg har medvirket til, at bydelen er havnet på regeringens ghettoliste.

Der er bare en enkelt detalje. Regeringen har helt generelt set bort fra en række nye oplysninger, lyder kritikken:

- Jeg er da bekymret for, om det er vigtigere for regeringen at have en liste, hvor man mærker nogle områder som ghettoområder, end det er reelt at få gjort noget ved problemstillingerne, siger Jesper Christensen, der er tidligere socialborgmester og ny børne- og ungeborgmester i København.

Ødelæggende for området

Jesper Christensen er selv bosiddende i Tingbjerg, og har boet der i mange år. Hans kritik bakkes op på Christiansborg fra Radikale Venstre.

- Jeg håber virkelig, at det er en fejl. Men man kan selvfølgelig blive rigtig bekymret om, hvorvidt det bare handler om at puste til utrygheden og give en fornemmelse af, at situationen er meget alvorlig, siger Sofie Carsten Nielsen, der er udlændinge- og integrationsordfører for partiet.

Et boligområde får først betegnelsen ghetto, hvis den opfylder tre ud af fem kriterier - herunder lavt uddannelsesniveau blandt beboerne. Det seneste årti er alle indvandrere, som er ankommet til Danmark, blevet placeret i kategorien "Kun grundskole" - altså lav uddannelse - med mindre de har taget en uddannelse i Danmark.

Men hvis man ser på de uddannelser, som indvandrerne har taget med sig fra hjemlandet, tegner der sig et helt anderledes billede af regeringens ghettoliste:

- Halvdelen af de områder, der er på Ghettolisten, skal slet ikke være der, siger Sofie Carsten Nielsen.

quote Det har meget omfattende konsekvenser, da man i øjeblikket laver lovgivning på baggrund af de her områders beboersammensætning. Jeg regner helt klart med, at regeringens opgørelse over ghettoområder nu bliver rettet med det samme.

Sofie Carsten Nielsen, Udlændinge- & Integrationsordfører, Radikale Venstre

Det er Danmarks Statistik og Rockwoolfonden, som allerede sidste år lavede ny undersøgelse af indvandreres uddannelsesbaggrund. Og selv om regeringen havde adgang til de nye tal, har den set bort fra de nye tal:

- Der er brug for nye borgere til de områder, som også kunne gøre, at vi får en mere blandet beboersammensætning. Og derfor trækker det den gale vej, når man ikke bruger de rigtige data, siger Jesper Christensen.

Ministeren vil se på de nye tal

Professor i statistik ved Københavns Universitet, Susanne Ditlevsen er enig:

- Man får ikke et retvisende billede, men et skævt billede på uddannelsesniveauet blandt indvandrere, siger hun.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen stiller sig meget kritisk overfor de nye data. Alligevel skriver han i en mail til os:

- Ghettokriterierne er fastsat ved lov på baggrund af den daværende opgørelsesmetode, og hvis de skal ændres, skal det forhandles af partierne og besluttes i Folketinget. Samtidig kan vi ikke bare anvende de nye data ukritisk.63 procent af de opdaterede oplysninger er baseret på et skøn på baggrund af oplysninger, der i vid udstrækning er selvrapporterede og udokumenterede og mindre velegnede til datasæt, som f.eks. ghettolisten, skriver ministeren.

- Jeg har bedt mit ministerium undersøge, hvordan de nye data kan håndteres i forbindelse med udarbejdelsen af næste års ghettoliste. Denne undersøgelse vil skulle danne grundlag for en grundig drøftelse af, hvordan vi bedst muligt identificerer problemerne i de udsatte boligområder, sådan at problemerne kan blive løst, skriver han.

Men næste år er et år for meget, fastslår de Radikale.

- Det har meget omfattende konsekvenser, da man i øjeblikket laver lovgivning på baggrund af de her områders beboersammensætning. Jeg regner helt klart med, at regeringens opgørelse over ghettoområder nu bliver rettet med det samme, siger Sofie Carsten Nielsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik