Kritik af kommunalt projekt: Frøbytte ikke vores opgave

Københavns Kommune har brugt 200.000 kroner på at medfinansiere et frøbytte-projekt på Valby Bibliotek. Ikke i orden, mener ordfører.

Frøbytte på Valby Bibliotek. 

Det lyder ikke umiddelbart som et sprængfarligt emne, men helt ufarligt er det heller ikke. Det har nemlig vakt en vis forargelse, at København har skudt 200.000 kroner i et såkaldt FrøLab på bibliotektet.

Valby Biblioteks FrøLab er i realiteten et kartoteksskab med 20 skuffer med forskellige frø, som borgerne kan låne eller bytte. 

Men et frø-laboratorium er ikke noget, Københavns Kommune burde bruge så mange penge på i en tid, hvor det kommunale budget er strakt tyndt, mener Venstres kulturordfører på Københavns Rådhus, Jens-Kristian Lütken.

- Hvis man kommer fra Jylland, som jeg gør, så bytter folk frø og stiklinger hen over hækken. Det er ikke noget, som kommunen skal blandes ind i. Det er noget, man bare klarer på vejen eller i landsbyen – ikke via kommunen, siger han til Jyllands-Posten. 

I alt koster Frø-Laboratoriet 575.000 kroner, hvoraf Kulturstyrelsen betaler hovedparten, mens Københavns Kommune altså har postet 200.000 i projektet.  

Kulturborgmesteren i København, Carl Christian Esbensen fra Dansk Folkeparti, forsvarer projektet.  

Han mener, at bibliotekerne er nødt til at forny sig for at overleve - og at det nye laboratorium kan understøtte tendensen urban gardening, hvor byboer dyrker planter på altaner eller i små haver. 

- Hvis vi bare fortsætter med at gøre det, vi har gjort de foregående 10 år, så vil besøgstallet bare falde og falde. Derfor må vi skrue op for de ting, hvor københavnerne har interesser, siger Carl Christian Esbensen til Jyllands-Posten. 

Carl Christian Esbensen må dog finde sig i kritik fra andre steder end kollegaen på Københavns Rådhuset. Således har Københavns Kommune delt nyheden om det nye frø-laboratorium på kommunens Facebook-side, og her bliver nyheden ikke mødt med udelt begejstring. Blandt flere begejstrede kommentarer finder man således følgende fra Ole
Klinkby: 

'Det er ufatteligt, hvordan I sviner med skatteborgernes penge, det er galoperende vanvid. Vi vil aldrig nogensinde høre nogen fra Københavns kommune klynke over manglende midler til noget som helst- I burde sættes under administration af finansministeriet.'  

Valby Biblioteks FrøLab er som udgangspunkt et to-årigt forsøgsprojekt. Du kan læse mere her.

Synes du, det er i orden, at Københavns Kommune bruger 200.000 kroner på at finansiere frøbytte på Valby Bibliotek? Deltag i debatten på TV 2 Lorrys Facebook-side