Krise i politiet: Seks ud af ti betjente overvejer at gå

Rundspørge, der blandt andet er foretaget i to af hovedstadsområdets politikredse, tegner et dystert billede af forholdene. Talsmand er ikke overrasket.

Konklusionen er rimelig klar blandt besvarelserne af de 200 spørgeskemaer, fagbladet DANSK POLITI har fået tilbage fra politifolk i tre forskellige kredse: Arbejdsmiljøet har det ikke godt. ARKIVFOTO Foto: Martin Sylvest Andersen / Scanpix

En topledelse, der beskrives som ”elendig”, et stort arbejdspres og frustrationer over vagtplanerne.

Det er virkeligheden for flere og flere i politiet, viser en rundspørge, som fagbladet DANSK POLITI står bag. 

Her svarer seks ud af ti af de i alt 200 adspurgte i Københavns Politi, Københavns Vestegns Politi og Østjyllands Politi, at de overvejer at forlade korpset. En tredjedel af dem har sågar allerede sendt ansøgninger til andre jobs.

Undersøgelsen kommer i kølvandet på to år med et voldsomt arbejdspres – ikke mindst som følge af den midlertidige grænsekontrol, der har tvunget mange ansatte væk fra deres normale job. Det har skabt en overarbejdspukkel på mere end 1 million timer. 

Mange har mistet troen. De har mistet kaldet. De tror ikke længere på, at der er lys forude, eller at det bliver bedre

Jesper Bach, talsmand for betjentene i Københavns Politi

Særligt unge overvejer at søge væk

Det er særligt ansatte, der kun har været i politiet mellem fem og syv år, der svarer, at de overvejer at aflevere politiskiltet. Ifølge fagbladet er det ikke set før, at netop denne gruppe overvejer at søge væk.

Selv om undersøgelsen blot er et fingerpeg og ikke en større repræsentativ undersøgelse, så undrer resultaterne ikke Jesper Bach, der er talsmand for politiberedskabet i København.

Den 42-årige betjent har næsten 20 års erfaring i politiet og har aldrig oplevet noget lignende.

Læs også Massivt overarbejde: Betjente har 1 million timer til gode

- Mange har mistet troen. De har mistet kaldet. De tror ikke længere på, at der er lys forude, eller at det bliver bedre. Så trist kan det konstateres, og det er sket på bare små fem år. Det er meget alvorligt, siger han til DANSK POLITI.

Han mener sågar, at virkeligheden kan vise sig at være endnu værre, fordi undersøgelsen rummer svar fra alle politifolk – også elever og nyuddannede.

- De er sikkert noget mere positive og trækker resultatet i positiv retning, siger han. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik