Kreativ kirke: Her laver konfirmanderne selv tøjet af gamle brudekjoler

Flere steder i TV 2 Lorrys sendeområde har klimaforandringer og forbrugsvaner været en del af konfirmationsforberedelserne.

Oppe under taget i Frederiksholms Kirke i Sydhavnen i København har et hold konfirmander længe siddet og nørklet med gamle brudekjoler. 

Hen over vinteren har de arbejdet på deres helt eget tøj til den store dag i maj, hvor de siger ja til Gud og træder ind i de voksnes rækker.

quote Jeg synes, det er klamt, at man kan købe tøj til ingen penge på wish.com

Mette Gramstrup, Kristkirken, Vesterbro

Der har både været plads til blonder på ærmerne, et bælte om livet og en sløjfe.

De har nemlig gjort sig umage.

- Det betyder meget, at ens konfirmationskjole er genbrug, for det får én til at føle sig god, siger Martha Nordlyng Birkkjær glad til TV 2 Lorry.

- Jeg vil gerne anbefale det til mange andre, fordi det er en rigtig god oplevelse, siger hun. 

Og veninden Nuka Elisabeth Højer Johansen kan kun tilskrive sig den anbefaling:

- Ja, man kan jo få de elementer, man gerne vil have sat sammen, fordi der er nogle kjoler, hvor man kan lide det ene eller det andet, og nu kan man få det hele samlet, forklarer hun. 

Billigt projekt med stor værdi

De smukke, unge mennesker har fået hjælp af den 23-årige designstuderende Gengiz Güdücü, som selv kommer fra Sydhavnen. 

Materialerne er doneret af den lokale Kirkens Korshær, som har haft et vågent øje til, hvad der måske kunne bruges i kirken. 

Og så har man købt tre symaskiner for hver 800 kroner. 

Det har altså været et billigt projekt, som har skabt stor værdi, forklarer menighedsrådsformand  Lone Rasmussen til TV 2 Lorry:

- Jeg tror, der er brug for det her projekt, fordi det er grønt. Men også fordi mange forældre efterhånden synes, det er lige lovlig dyrt at holde en konfirmation, siger hun. 

Både Nuka Elisabeth Højer Johansen (på billedet) og Martha Nordlyng Birkkjær er stolte af deres hjemmelavede tøj. I Frederiksholms Kirke overvejer man nu at lave et lignende tiltag for dåbskjoler. 
Både Nuka Elisabeth Højer Johansen (på billedet) og Martha Nordlyng Birkkjær er stolte af deres hjemmelavede tøj. I Frederiksholms Kirke overvejer man nu at lave et lignende tiltag for dåbskjoler. 
Foto: Michelle Trolle - TV 2 Lorry

Lone Rasmussen er primus motor på projektet og har sammen med to andre erfarne syersker givet tips og tricks konfirmanderne.

- Vi håber, at projektet kan fortsætte og udbredes, for der ligger rigtig mange kjoler, som sagtens kan laves om til nye, siger hun. 

Grønne konfirmationer hitter

Det er ikke kun i den nuværende valgkamp, at der er fokus på klimaet. Flere andre steder i TV 2 Lorrys sendeområde har kirker og sogn gjort sig bemærket med nye grønne tiltag i forbindelse med konfirmationerne. 

TV 2 Lorry har blandt andet berettet om Kristkirken på Vesterbro, hvor man som noget nyt har oprettet en såkaldt byttebørs, så kjoler kan gå i arv fra generation til generation. 

Håbet er, at konfirmanderne afleverer deres brugte kjoler, så de kan benyttes igen til næste år.

- Så kan man komme fra hele København, ligesom når man går ind i en butik i virkeligheden, og se, om vi har en konfirmationskjole i den rigtige størrelse. Ganske gratis, har præsten Mette Gramstrup forklaret til TV 2 Lorry.

- Det er også en mulighed for at tale om klimaet med konfirmanderne. Jeg synes, det er klamt, at man kan købe tøj til ingen penge på wish.com. Hvem har produceret tøjet, og hvilke forhold er det fremstillet under? Nogen betaler jo prisen for, at vi kan købe tøj billigt, sagde hun. 

- Jeg oplever ofte, at det er dem med færrest penge, som bruger flest penge på tøj, fordi andre ikke må se, at man ikke har råd, siger Mette Gramstrup fra Kristkirken på Vesterbro i København. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik