Komtesserne af Rosenborg sælger oldemors bryllupsgave på auktion

Ved auktionshuset Bruun Rasmussens 70-års jubilæumsauktion kommer milliondyrt safir-diadem under hammeren.

"Det russiske safirdiadem" var en gave til dronning Alexandrine fra den russiske Zar ved det royale bryllup mellem Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin og prins Christian i 1898. Foto: Uffe Weng - Ritzau Scanpix & Bruun Rasmussen

"Det russiske safirdiadem" var en gave til dronning Alexandrine fra den russiske Zar ved det royale bryllup mellem Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin og prins Christian i 1898. Foto: Bruun Rasmussen

1 af 2

Der bliver med garanti diamanter i øjnene på potentielle købere hos auktionshuset Bruun Rasmussen, når huset om en måned lægger et vaskeægte royalt diadem under hammeren.

Der er tale om et enestående russisk safirdiadem, som har tilhørt Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin, der i 1898 blev gift med den danske prins Christian i Cannes.

I 1912 blev parret udråbt til Dronning Alexandrine og Kong Christian den 10. af Danmark.

Læs også Gymnasielæreren Mads fra Amager har dekoreret dansk Air Force One

Blandt gaverne ved det overdådige bryllup var det russiske diadem, som var en gave fra den russiske Zar Nikolaj II og hans hustru Zaritsa Alexandra Feodorovna af Rusland.

Smykket var oprindeligt et kombinationsstykke, der kunne skilles ad, men fremstår i dag som et diadem i safirer og diamanter, som holdes af en guld- og sølvkant beklædt med fløjl.

Diademet, der kaldes "det russiske safirdiadem" er prydet med otte Ceylon-safirer på i alt 33 karat. Samtidig er der talrige singlecut- og oldmine diamanter på diademet.

  Foto: Bruun Rasmussen

Millionsmykke i familiens hænder

Kongeparret gav selv smykket videre i 1933 til deres svigerdatter arveprinsesse Caroline-Mathilde ved hendes bryllup i Fredensborg Slotskirke med den yngste søn, arveprins Knud.

Efter Caroline-Mathildes død i 1995 arvede sønnen Grev Christian af Rosenborg og dennes familie diadement, og de har opbevaret smykket indtil i dag.

- Som dreng var damernes smykker ikke helt det, jeg hæftede mig allermest ved. Men min mor, Arveprinsesse Caroline-Mathilde, fik – i bryllupsgave af min farmor og farfar (hendes svigerforældre, Kong Christian X og Dronning Alexandrine, red.) et smykke, der oprindeligt var en gave fra farmor og farfars slægtninge, Zar Nikolaj II og Zaritsa Alexandra, fortæller Hans Excellence Ingolf, greve af Rosenborg, som er bror til den nu afdøde Grev Christian af Rosenborg, og tilføjer:

- Det var et russisk smykke i safirer og diamanter, som min mor anvendte både som halskæde og som bandeau, således som det fremgår af fotografier fra dengang. På et senere tidspunkt fik min mor smykket ændret til dets nuværende form, og jeg husker udmærket, at hun har båret dette russiske safirdiadem.

Læs også Konservative vil give skolebørn fri, når dronningen fylder rundt

Bruun Rasmussen vil have det kulturhistoriske royale klenodie under hammeren i slutningen af november ved auktionshusets 70-års jubilæumsauktion.

Bruun Rasmussen: "Den mest interessante russiske kunstgenstand, vi har haft"

Smykket Foto: Bruun Rasmussen

Det smukke diadem er vidt beskrevet i både billeder og russiske arkiver, men nu har Grev Christian og Grevinde Anne Dorte af Rosenborgs tre døtre, Josephine, Camilla og Feodora af Rosenborg, besluttet at sælge smykket.

Vurderingen lyder på mellem 1,5 og 2 millioner kroner.

- En ting er sikkert – dette smykkes vej gennem den royale familie har været lang, og en sådan proveniens fås ikke bedre. Det er et helt og aldeles enestående smykke, der både i kraft af dets fortælling, design og kvalitet er den mest interessante russiske kunstgenstand, som vi nogensinde har haft under hammeren gennem vores 70 år lange historie hos Bruun Rasmussen, lyder det fra Bruun Rasmussens chefekspert i russisk kunst, Martin Hans Borg, i en pressemeddelelse.

Læs også Meget, meget lille skål overrasker stort på auktion

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik