Komtesserne af Rosenborg sælger oldemors bryllupsgave på auktion

Ved auktionshuset Bruun Rasmussens 70-års jubilæumsauktion kommer milliondyrt safir-diadem under hammeren.

Der bliver med garanti diamanter i øjnene på potentielle købere hos auktionshuset Bruun Rasmussen, når huset om en måned lægger et vaskeægte royalt diadem under hammeren.

Der er tale om et enestående russisk safirdiadem, som har tilhørt Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin, der i 1898 blev gift med den danske prins Christian i Cannes.

I 1912 blev parret udråbt til Dronning Alexandrine og Kong Christian den 10. af Danmark.

Blandt gaverne ved det overdådige bryllup var det russiske diadem, som var en gave fra den russiske Zar Nikolaj II og hans hustru Zaritsa Alexandra Feodorovna af Rusland.

Smykket var oprindeligt et kombinationsstykke, der kunne skilles ad, men fremstår i dag som et diadem i safirer og diamanter, som holdes af en guld- og sølvkant beklædt med fløjl.

Diademet, der kaldes "det russiske safirdiadem" er prydet med otte Ceylon-safirer på i alt 33 karat. Samtidig er der talrige singlecut- og oldmine diamanter på diademet.

 
 
Foto: Bruun Rasmussen

Millionsmykke i familiens hænder

Kongeparret gav selv smykket videre i 1933 til deres svigerdatter arveprinsesse Caroline-Mathilde ved hendes bryllup i Fredensborg Slotskirke med den yngste søn, arveprins Knud.

Efter Caroline-Mathildes død i 1995 arvede sønnen Grev Christian af Rosenborg og dennes familie diadement, og de har opbevaret smykket indtil i dag.

- Som dreng var damernes smykker ikke helt det, jeg hæftede mig allermest ved. Men min mor, Arveprinsesse Caroline-Mathilde, fik – i bryllupsgave af min farmor og farfar (hendes svigerforældre, Kong Christian X og Dronning Alexandrine, red.) et smykke, der oprindeligt var en gave fra farmor og farfars slægtninge, Zar Nikolaj II og Zaritsa Alexandra, fortæller Hans Excellence Ingolf, greve af Rosenborg, som er bror til den nu afdøde Grev Christian af Rosenborg, og tilføjer:

- Det var et russisk smykke i safirer og diamanter, som min mor anvendte både som halskæde og som bandeau, således som det fremgår af fotografier fra dengang. På et senere tidspunkt fik min mor smykket ændret til dets nuværende form, og jeg husker udmærket, at hun har båret dette russiske safirdiadem.

Bruun Rasmussen vil have det kulturhistoriske royale klenodie under hammeren i slutningen af november ved auktionshusets 70-års jubilæumsauktion.

Bruun Rasmussen: "Den mest interessante russiske kunstgenstand, vi har haft"

Smykket
Smykket
Foto: Bruun Rasmussen

Det smukke diadem er vidt beskrevet i både billeder og russiske arkiver, men nu har Grev Christian og Grevinde Anne Dorte af Rosenborgs tre døtre, Josephine, Camilla og Feodora af Rosenborg, besluttet at sælge smykket.

Vurderingen lyder på mellem 1,5 og 2 millioner kroner.

- En ting er sikkert – dette smykkes vej gennem den royale familie har været lang, og en sådan proveniens fås ikke bedre. Det er et helt og aldeles enestående smykke, der både i kraft af dets fortælling, design og kvalitet er den mest interessante russiske kunstgenstand, som vi nogensinde har haft under hammeren gennem vores 70 år lange historie hos Bruun Rasmussen, lyder det fra Bruun Rasmussens chefekspert i russisk kunst, Martin Hans Borg, i en pressemeddelelse.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Royalt

20200411-161912-L-1920x1280we

Dronning Margrethe er blevet vaccineret mod coronavirus

Dronningen

Seks ikoniske citater fra dronningens nytårstaler - gør hun det igen i år?

Dronningens nytårstale 2019

Politiet klar til at lukke af for Amalienborg Slotsplads, hvis for mange møder op

20200312-121958-L-1920x1280we

Kronprinsparret og de tre yngste børn testet negative

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere