Kommune sparer på feriepasning: Forældre er bekymrede

En ny spareplan for pasning i Københavns institutioner henover sommerferien, vækker bekymring hos forældre og pædagoger. Børnene har brug for vante rammer, mener de.

Til næste sommer vil mange forældre i København skulle aflevere deres børn i en anden vuggestue, børnehave eller daginstitution end de plejer.

Kommunen gennemfører nemlig en besparelse på sommerpasningen, for at hente 30 millioner kroner hjem til kommunekassen.

quote Når den økonomiske ramme er som den er, så er vi nødt til at finde omstillingsbidrag

Jesper Christensen, Børne- og Ungdomsborgmester, Soc. Dem.

Det er bare ikke rimeligt overfor børnene, mener Københavns Forældre Organisation.

- Det her handler om, at børn skal være omgivet af voksne de kender og af strukturer de kender. Alt det bliver brudt op i sådan en tre ugers periode, der kan føles som en evighed for et treårigt barn, siger Julie Kyndesgaard, formand i Københavns Forældre Organisation.

Dårlige erfaringer

Sommer-besparelsen er et nødvendigt onde, lyder det Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen, Soc. Dem., København vokser nemlig med 1000 nye børn om året og opererer i forvejen under snævre økonomiske rammer.

- Det er derfor, at vi er landet i den her model, hvor vi i ferien samler børnene de steder, hvor der er få, så vi kan sikre, at personaleressourcerne er der når børnene er der, siger han.

I 2011 prøvede Københavns Kommune for første gang med lukkeuger i sommerferieperioden. Det havde altså en direkte påvirkning på børnene, mener en pædagog, der dengang var ansat i en institution i Nordvest.

- Børnene var kede af det. Det var et helt tydeligt tegn, at fordi man blev afleveret i en anden garderobe, havde man ikke havde lyst til at sige farvel til mor og far, siger Annette Mai Larsen.

Forældrene må leve med det

I København besluttede et flertal i borgerrepræsentationen allerede året efter, at afskaffe den tvungne sommerferielukning. Altså i 2012. Det betød at lukkedagene i kommunen blev nedbragt til 9 dage.

Virker det ikke fjollet, hvis der sidder rigtig mange pædagoger i en sommerferieperiode til relativt få børn, fordi de netop er på ferie?  Spurgte TV 2 Lorrys reporter formanden i Københavns Forældre Organisation

Jo, det ville være fjollet, men det sker heller ikke i dag. Jeg er ret overbevist om, at pædagogerne afvikler ferie, når børnene gør, svarer hun.

Inden kommunalvalget i november sidste år, udtrykte samtlige af partierne bag budgettet i Københavns borgerrepræsentation skepsis om lukkeuger.

Det var sågar en klar mærkesag for socialdemokraterne at aflyse sommerferielukningen permanent, udtalte partiets politiske ordfører Jonas Bjørn Jensen, Soc. Dem., dengang til Landsforeningen for specialpædagoger.

Så har I vel ikke leveret på det løfte?

- Vi har leveret på det løfte, at sikre dagtilpasning af en høj kvalitet til dem der har brug for det. Når den økonomiske ramme er som den er, så er vi nødt til at finde omstillingsbidrag der gør, at vi kan passe alle de nye københavnere, siger Jesper Christensen, Børne- og Ungdomsborgmester, Soc. Dem., 

Og så må de københavnske forældre leve med at sende deres børn i institutioner, hvor de ikke kommer til dagligt?

Ja det må de gøre, svarer Jesper Christensen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

udlejningskøretøjer

Flertal vil opkræve højt gebyr fra udlejningsløbehjul og cykler: Helt absurd, lyder kritikken

20201209-103931-L-1920x1280we

Kritikere vil udskyde Lynetteholm-plan til efter nedlukning - online debat er ikke nok

Line Barfod

Politisk sværvægter valgt som Enhedslistens borgmesterkandidat

Ulovlig hegn ved havn

playTrodser regler og indhegner havnefront: "Det er at pisse på fællesskabet," raser politiker

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere