Kommune opretter ekstra sovepladser til hjemløse - men det er ikke nok, siger SAND

Der kommer flere sengepladser til hjemløse i København, når kong vinter banker på - men det er langt fra nok, lyder kritikken.

Vinteren er den værst tænkelige tid at være hjemløs i Danmark.

Kulde, regn, frost og sne gør tilværelsen på gaden hårdere, end den er i forvejen.

quote Det, at vi kan fortælle de hjemløse, at der er åbnet ekstra pladser for vinteren, er en glædelig nyhed

Louise Gielov, afd.leder, Københavns Hjemløseenhed

Nu er der dog både varme og en blød seng at se frem mod for de københavnske hjemløse, lyder det fra Københavns Kommune.

Kommunen har nemlig søgt midler hos Børne- og Socialministeriet til at oprette såkaldte nødovernatningspladser til byens hjemløse over vinteren, skriver de i en pressemeddelelse.

Allerede fra i morgen, fredag den 15. november, bliver i alt 20 kommunale overnatningspladser etableret som en del af Natcaféen på Sundholm, der ligger på Amager.

- Som afdelingsleder i hjemløseenheden for gadeplansmedarbejderne er det sindsygt dejligt at vide, at der er ekstra pladser. Jeg møder jo de medarbejdere hver dag, som taler med de hjemløse på gaden, siger Louise Gielov fra Københavns Hjemløseenhed.

- Det, at vi kan fortælle de hjemløse, at der er åbnet ekstra pladser for vinteren, er en glædelig nyhed, siger hun.

Ekstra sovepladser i København vinter 2018/2019

  • Aktivitetscentrets natcafé på Sundholm: 20 pladser
  • Mariakirken, Vesterbro sogns hjælpekasse: 25 pladser
  • Grace, Blå Kors: ca. 40 pladser 
  • Vendepunkter IVS: 10-15 pladser
  • Den kolde næse, Frelsens Hær: 20 pladser 
  • Hellig Kors Kirke, Kirkens Korshær*: 40 pladser 

I alt cirka 160 pladser 

 

*Kirkens Korshær etablerer pladserne uden finansiering fra nødovernatningspulje

 

Kilde: Københavns Kommune

De ekstra overnatningspladser er etableret frem til 31. marts 2019.

Natcaféen holder samtidig ekstra åbent i vinterperioden, så der er længere åbningstid i weekender og på helligdage end normalt.

- Vi plejer at udvide åbningstiderne, så man kan komme tidligere ind og skal lidt senere ud på gaden igen, når det er koldt, siger Louise Gielov til TV 2 Lorry.

Hun fortæller også, at man ikke behøver at have hverken sovepose eller liggeunderlag med, hvis  man vil gøre sig forhåbning om en soveplads.

quote Der er både madras og de fornødenheder, man har brug for, for at få en god nats søvn

Louise Gielov, afd.leder, Københavns Hjemløseenhed

- Der er både madras og de fornødenheder, man har brug for, for at få en god nats søvn.

Endnu flere overnatningspladser i vente

Foruden de 20 ekstra pladser, som socialudvalget i København står bag, har Børne- og Socialministeriet også bevilget penge til, at private aktører kan etablere mellem 75 og 100 nødovernatningspladser i kommunen.

Vil du hjælpe? Sådan gør du:

  • Henvend dig til Hjemløseenheden, hvis du er bekymret for en hjemløs borger. Uden for normale arbejdstider kan man altid kontakte Den Sociale Døgnvagt på telefon 33173333.
  • Ring 112, hvis der er akut brug for ambulance eller sociolance.
  • Bliv frivillig og hjælp hjemløse: Der er også masser af frivillige aktiviteter, som hjælper hjemløse. Se mere på blivfrivillig.kk.dk/ 

 

Kilde: Københavns Kommune

På den måde bliver der i løbet af vinteren etableret mellem 140 og 160 ekstra overnatningspladser i København.

Ifølge Socialforvaltningen er antallet af pladser tilstrækkeligt til, at alle hjemløse med lovligt ophold i Danmark kan finde ly for kulden i vinterperioden.

- Vores erfaring viser, at det er nok pladser, når vi åbner op på denne her måde, siger Louise Gielov, der understreger, at kommunen som myndighed ikke har lovhjemmel til at hjælpe udenlandske hjemløse, der er i Danmark uden tilladelse.

SAND om flere sovepladser: Det er langt fra nok

De hjemløses landsforening SAND er dog uenige i, at der er nok pladser til de hjemløse. Hverken om sommeren eller vinteren.

- Det er ikke nok. Hvert år proklamerer de, at de kommer med en ekstra pakke - og der bliver lyn hurtigt overbelægning på dem, siger Kim Allan Jensen, der er formand for SAND i Hovedstaden, til TV 2 Lorry og tilføjer:

- I januar og februar er de fuldt belagte, og der står folk i kø og bliver afvist, fordi der ikke er flere pladser.

Allerede i slutningen af oktober måtte Kirkens Korshærs Herberg på Nørrebro melde hus forbi til flere hjemløse, da alle 88 herbergspladser var fyldt.

quote I januar og februar er de fuldt belagte, og der står folk i kø og bliver afvist, fordi der ikke er flere pladser.

Kim Allan Jensen, formand for SAND i Hovedstaden

Det samme gjorde sig gældende i vinteren 2017, hvor natcaféen i Kirkens Korshær på Nørrebro var permanent overbelagt. Endda med tilladelse fra Københavns Kommune.

Den lange tur fra Nørrebro til et andet herberg eller natcafé, hvor der var plads for den hjemløse til at sove, var ganske enkelt livsfarlig, lød forklaringen.

Knap et år efter frygter Kirkens Korshærs herberg at historien gentager sig.

- Vi har kigget på de her mennesker og vurderet, at den tur igennem byen simpelthen er for lang og, hvis vi kan bruge så stærkt et ord, livsfarlig for den hjemløse, fordi han er så træt, eller så kold, eller så påvirket af stoffer eller alkohol, at vi er bange for at han går, sætter sig på et hjørne og fryser ihjel, sagde Patrycja Wyszomirska, afdelingsleder i Kirkens Korshærs Herberg og natcafé på Nørrebro, til TV 2 Lorry den 31. oktober 2018.

Fakta om nødovernatning i København

  • Udgifterne til etableringen af de 20 nødovernatningspladser bliver bevilliget fra Børne- og Socialministeriets nødovernatningspulje.
  • Udover de 20 kommunale nødovernatningspladser på Natcaféen har ministeriet bevilget midler til, at private aktører kan etablere mellem 75-100 pladser rundt omkring i København.
  • Derudover planlægger Kirkens Korshær at åbne 40 pladser i Hellig Kors Kirke uden at modtage støtte fra den nationale pulje.

 

Kilde: Københavns Kommune

Den hjemløse københavner Andre Christensen er blevet udvist af København i tre måneder som følge af regeringens zoneforbud. Han sov på gaden, da der ikke var plads på herbergerne:

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik