Kommune: Myte om cigaretskod i skaldespanden skal udryddes

Går der ild i skraldespanden, hvis man smider et cigaretskod med lidt gløder i derned? Det har TV 2 Lorry testet med Hovedstadens Beredskab.

Det synes at være gængs viden, at man ikke må smide et glødende cigaretskod i skraldespanden.

Sådan lød konklusionen på Københavns Rådhus, da de i juli 2018 fik Megafon til at gennemføre en adfærds- og observationsundersøgelse om netop rygernes adfærd i byrummet.

Men sagen er den, at den ellers gængse viden er en myte - og du må derfor godt smide cigaretten i skraldespanden - også selvom den fortsat gløder.

Det budskab forsøger Københavns Kommune jævnligt at sprede på gader og stræder i København.  

Du må godt...

Det er som en del af kampen mod cigaretskod overalt i gadebilledet, at kommunen nu understreger, at man sagtens kan smide sit skod i en almindelig kommunal skraldespand.

- Nogle vil jo tro, at man ikke kan slukke sin cigaret på en skraldespand, men det kan man sagtens gøre. Man kan lige glide gløden af på kanten, og så kan man dumpe sin cigaret ned i skraldespanden. Og det er fuldstændig uproblematisk.

- Der går ikke ild i spanden af den grund. De få gløder, der eventuelt ikke måtte slukke, går ud dernede, siger brandmand Tim Simonsen, som er operationschef hos Hovedstadens Beredskab.

quote Så kan man dumpe sin cigaret ned i skraldespanden. Det er fuldstændig uproblematisk.

Tim Simonsen, operationschef hos Københavns Beredskab  

Se klippet her:  

 

Løkke: "Det er noget svineri"

Mens operationschef Tim Simonsen står ved en skraldespand på H.C. Andersens Boulevard og viser, hvordan man trygt kan smide et gløde-skod i en skraldespand, kommer en af byens rygere tilfældigvis forbi.

quote Jeg synes, det er noget svineri. Det er en dårlig vane (...) jeg har også haft den selv.  

Lars Løkke Rasmussen, statsminister, Venstre

Det er statsminister Lars Løkke Rasmussen, som på sin vej kort fortæller sin holdning til cigaretskod på gaden.

- Jeg synes, det er noget svineri. Det er en dårlig vane. For nu at være ærlig omkring det; jeg har også haft den selv - jeg har den ikke mere, siger statsministeren og fortsætter:

- Det var faktisk et nytårsforsæt, som jeg havde på et tidspunkt. Jeg tænkte: 'Jeg vælger et nytårsforsæt, som jeg kan holde, og som er meningsfuldt'. Og det var ingen cigaretskod – og det har jeg holdt, siger Lars Løkke Rasmussen.

 

Så er de råd fra brandmanden og fra statsministeren givet videre. Smid dit skod i spanden i stedet for at lade det ligge på gaden.

Cigaretskod er blandt de største affaldsproblemer  

I Københavns Kommune reagerer forvaltningen både fordi, cigaretskod er et problem for miljøet og koster mange kommunale kroner at fjerne.

- Cigaretskoddene er nok det største affaldsproblem, vi har i København, siger enhedschef i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, Jakob Hjuler Tamsmark.

quote Cigaretskoddene er nok det største affaldsproblem, vi har i København. 

Jakob Hjuler Tamsmark, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune

Ved busholdepladsen på Hovedbanegården i København er der sat nye små askebægre op ved siden af skraldespanden. Det er endnu et forsøg på at fange cigaretkoddet, før det rammer jorden.

Mere end 80 procent affald er cigaretskod

I kommunerne har man ikke et samlet overblik over, hvor meget det koster at fjerne cigaretskod. Det skyldes, at udgiften opgøres som en del af den samlede udgift til at fjerne skrald.

Men flere steder udgør netop cigaretskod mere end 80 procent af de stykker skrald, der ligger på gaden.

- Det er et besværligt stykke affald at få op. Særligt når vi kigger ud i parkerne, og der hvor vi har brosten. Så er det ikke sådan lige at køre en fejemaskine henover og få fjernet cigaretskoddene, siger Jakob Hjuler Tamsmark.

Filteret på sådan et skod består af en slags plastik, som havner i naturen, når det bliver smidt på gaden eller ryger ned i  afløbsristen. Og så er der et væld af giftstoffer i et skod.   

- Alle de cigaretskod der har filtre på er fyldt med acetat, det vil sige plastik. Og når de ryger ned i kloaken eller i havnen, så bliver de til plastik i verdenshavene, tilføjer enhedschefen


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik