Kommune betaler 47 millioner kroner tilbage i fortovs-fadæse

Yderligere 47 millioner skal tilbage i borgernes lommer, beslutter Københavns Politikere. Kommunen har nemlig taget for mange penge for rengøring og vedligehold af fortove.

00:25

Københavnske grundejere står til at få yderligere 47 millioner kroner tilbage i fortovssag.

Opdateret d. 28. maj, efter at Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget, at 47 millioner kroner skal tilbagebetales.

Teknik- og Miljøforvaltningen har lavet en fejl, der får million-konsekvenser.

Københavns Kommune har gennem årene uretmæssigt, gennem den såkaldte fortovsordning, opkrævet for meget af private grundejere for vedligehold af fortov.

4.000 borgere i det centrale København har betalt for meget i forhold til, hvad opgaven burde have kostet.

Den 27. maj vedtog et enigt Teknik- og Miljøudvalg i København, at 47 millioner skal tilbage i borgernes lommer. Tidligere har kommunen betalt 17,5 millioner kroner tilbage.

Borgerne i København skal vide, at de kan stole på, at kommunen kun opkræver de penge, vi har ret til.

Karina Vestergård Madsen, fungerende teknik- og miljøborgmester for Enhedslisten

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Økonomiforvaltningen foretaget en ny beregning på baggrund af alle rapporter fra Intern Revision samt eksterne advokat- og revisionsselskaber.

Beregningerne viser, at grundejerne har krav på yderligere 47 millioner kroner.

- Udvalget har stået skulder ved skulder med et løfte om, at vi vil tilbagebetale alt, hvad vi har ret og pligt til i denne sag, siger Karina Vestergård Madsen, der er fungerende teknik- og miljøborgmester for Enhedslisten i en pressemeddelelse.

Pengene bliver tilbagebetalt automatisk til de grundejere, der har været omfattet af ordningen.

Borgerne skal kunne stole på kommunen

Selve finansieringen af de 47 millioner er dog endnu uvist. Tidligere ville forvaltningen finde de mange penge ved at tage et internt lån på 20 millioner fra kommunekassen, der skulle betales tilbage inden for seks år. De resterende 27 millioner kroner skulle Teknik- og Miljøforvaltningens selv finde inden for egen ramme.

Dét forslag blev dog ikke godkendt på mødet, i stedet beder udvalget forvaltningen om at vende tilbage med en ny indstilling herom.

- 47 millioner kroner er mange penge, og jeg er sikker på, at hele Borgerrepræsentationen hellere havde brugt pengene på bedre service til københavnerne. Men borgerne i København skal vide, at de kan stole på, at kommunen kun opkræver de penge, vi har ret til. Så når vi begår fejl, må vi også tage ansvar for at rette op på dem, siger Karina Vestergård Madsen.

Forvaltningen mener, at man burde have vurderet, om fortovsordningen skulle være sendt i et egentligt udbud frem for blot en markedstest i 2016.

Fortovsskandale fik hoveder til at rulle

Fortovsfadæsen har fået hoveder til at rulle i Teknik- og Miljøforvaltningen.

I april blev Teknik- og Miljøforvaltningens administrerende direktør gennem seks år, Pernille Andersen fyret. Senere blev også forrvaltningens anden direktør, Torben Gleesborg, indstillet til en fyring.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik