Kommune afkræves svar om lovbrud i tilskud til stort murerfirma

Borgmester kalder løntilskud i strid med loven til prisbelønnet virksomhed for 'alvorlig sag'.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix

Københavns Kommune skal nu forklare sig i sagen om de løntilskud, som kommunen i strid med loven har bevilliget til Øens Murerfirma.

Det skriver BT.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har i et brev til kommunens Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning bedt om en redegørelse på baggrund af BT’s artikler fra sidste uge.

Læs også Kæmpe rotte i kendt park vil ikke dø: "Den største vi har set"

Her skrev avisen, at Københavns Kommune mellem 2013-2016 bevilligede løntilskud til 29 medarbejdere fra Øens Murerfirma for mere end en million kroner på trods af, at kommunen ikke sikrede sig de lovpligtige underskrifter fra en medarbejderrepræsentant. 

Underskriften skal sikre, at en virksomhed ikke udskifter de fastansatte med billig arbejdskraft i form af løntilskudsansættelser.

Men Øens Murerfirma havde i strid med loven enten ladet en ledelsesrepræsentant skrive under på vegne af medarbejderne, eller også manglede underskriften helt.

I brevet til Københavns Kommune beder Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering også om kommunens vurdering af, hvorvidt den skal betale penge tilbage til staten, da det er staten, der betaler for udgifter til løntilskud. 

Læs også Københavns Kommune lovliggør egne ulovligheder

- Hvis en kommune ikke har overholdt lovgivningen og de vilkår, der gælder for at få tilskud, så skal pengene betales tilbage til staten, siger kontorchef i styrelsen Søren Tingskov.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard, Venst., ser med alvor på sagen.

- Det her er en alvorlig sag for forvaltningen, som går før min tid, skriver hun i et skriftligt svar og tilføjer, at et nyt digitalt system fremover vil minimere risikoen for fejl.

Lovbruddene fandt sted under Anna Mee Allerslevs tid som beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Helle Bonnesen fra De Konservative vil have iværksat en undersøgelse af sagen.

- Jeg vil stille forslag om, at vi skal have en ekstern og uvildig undersøgelse, siger hun. 

Læs også Udenlandske bycykelgiganter vil til København: Kommune siger nej

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik