Kom i gang: Müsli-bar med insekter er fremtidens mad

Hvad siger du til pasta med græshopper og selleribøf paneret med mel af melorme? Unge fra københavnske 7. klasser præsenterede i dag fremtidens mad.

Det ligner en ganske almindelig, sprød og knasende muslibar med nødder og chokolade. Og de små, lækre chokoladekugler vækker heller ikke opmærksomhed ved første blik.

- Detr er græshopper og melorme i de her, siger Thea Bach Jørgensen, fra 7.Y. på Islands Brygge Skole, mens hun holder et af de store musli-brud op foran TV 2 Lorrys fotograf.

Chokoladekuglerne indeholder også melorme og fotografen smager på de chiliristede eksemplarer som Thea Bach Jørgensen og Sarah Michan fra 7.V. på Husum Skole byder på.

- Jeg syntes det smager godt, siger Thea Bach Jørgensen begejstret.

quote Jeg synes, det smager godt

Thea Bach Jørgensen, 7.Y., Islands Brygge Skole, København

De er i dag troppet op på Statens Naturhistoriske Museum for at præsentere fremtidens mad. Tilberedt så vi alle kan vænne os til at insekter og larver bliver naturligt på spisebordene. Klimaforandringerne i verden gør nemlig at vi skal til at lære at producere mad på en helt anden måde end i dag. 

De unge udvikler maden

Begge piger har været med på Hotel- og Restaurantskolen i Valby for at udvikle forskellige slags mad med de anderledes råvarer.

- Vi har været ude på kokkeskolen en del gange. En hel dag af gangen og det er sjovt, siger Sarah Michan.

Og begge pigerne kan faktisk selv lide maden og spiser med glæde retterne.

Sarah Michan og Thea Bach Jørgensen er begge klimaambassadører. Et forløb, som unge kan tage under Åben Skole-ordningen til københavnske 7. klasser.

Uddannelsen inddrager eleverne i klimaspørgsmål i et forløb , der giver dem natur- og samfundsfaglig viden om klimaudfordringer og større bevidsthed om deres demokratiske og praktiske handlemuligheder. 

Fagfolk bedømmer retterne

I dag skal fire fagfolk have præsenteret, hvad 22 unge har udviklet af retter med insekter. Det er bæredygtig, proteinholdig og klimavenlig føde til hele verdens befolkning. Og så har de også fire forslag til, hvordan andre unge skal lære til at spise den mad vi bliver nødt til at spise i fremtiden.

- Der er en gruppe, der har udviklet en YouTube-challenge, der et et madprogram i tv, og så er der en gruppe, der har udviklet en ide om at der skal laves skolemad og mad til børnehavebørn, siger Sarah Michan til TV 2 Lorry.

De fire fagfolk er fra Nordic Food, EAT, der laver skolemad på de københavnske skoler og så kommer børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev og hører løsningerne og smager forhåbentlig på varerne.

Pigerne er klar på at fortælle flere om deres mad. Men også om, hvad det kan betyde i en fremtid, hvor klimaforandringer vil kræve at vi mennesker finder ud af at producere mad andre steder end på marker, der måske er oversvømmet eller blevet til ørken.

- Det er vigigt at høre om andres erfaringer med at lave og spise mad med insekter, hvis det skal bredes ud, siger Sarah Michan.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik