Kødbyen flyder med lort, blod og kanyler

Virksomheder i Kødbyen skriver til overborgmester Frank Jensen, Soc.dem, for at få ryddet op i området på Vesterbro i København.

Kanyler, afføring og blod.

Det er synet, der møder nogle af de personer, der har deres daglige gang i Kødbyen på Vesterbro. 

Problemerne med stoffer, indbrud og affald er nu så slemme, at caféer, restauranter og spillesteder i området nu har skrevet et åbent brev til Købehavns overborgmester, Frank Jensen.

- De både bor, sover, besørger og stikker sig her. Og pusherne kommer her også, og det er der, det begynder at blive rigtig, rigtig råt, fordi de så også vil sælge her, siger Frederik Birket-Smith, som er direktør for den elektroniske festival Strøm og medformand for Kødbyforeningen. 

Frederik Birket-Smith beskriver endda, at det kan være en udfordring bare at komme ind på kontoret, som ligger lige over for Københavns Kommunes nye stofindtagelsesrum H17. 
 
- Der ligger vitterlig folk med blodet løbende ud af armen. Der er flere situationer, hvor man må gå hen over dem og sige: "Undskyld jeg går lige udenom", og så vader man lige hen over dem.

Også kunstteateret Warehouse9 har narkomanerne meget tæt på. Foran deres lokale ligger ofte toiletpapir med blod fra slagsmål eller stofbrugere, der stikker sig. 

- Det er blevet et utrolig attraktivt sted at tage narko og opholde sig, for her kan man være i fred, siger Jørgen Callesen, som er Kunstner og Kurator på Warehouse9. 

Han fortæller, at kunstteateret har oplevet dødsfald mindst to gange. 

Indbrud plager også 

Hos Husets Teater, der ligger klods op af en cafe for stofbrugere, fortæller man om mange indbrud. 

- Den sidste tid har det været meget massivt. Vi indbrud en til to gange per måned, siger Laura Ramberg, som er administrativ leder af Husets Teater.

De oplever jævligt, at der går narkomaner rundt på gangene inde i huset. De kan også tydeligt mærke, at hjørnet udenfor deres barlager, bliver brugt som toilet. 

Naboskabet giver også problemer med sikkerheden. En dag i sommer blev et tag i den bygning, som teateret ligger i, brugt til et bål.

- Det ulmede stadig lidt, da vi mødte ind om morgenen, siger Laura Ramberg. 

Brev til overborgmesteren

53 beværtninger, butikker og teatre er nu gået sammen om at skrive et brev til Københavns overborgmester Frank Jensen for at få gjort noget ved problemerne:

- Vi er glade for at have H17 liggende her. De hører til her på Vesterbro, det kan vi sagtens være med til at få til at glide. Men bare ikke med den massive mængde problemer, som vi oplever i øjeblikket, siger Anne Liisberg, som er Sports- og Kulturchef i DGI Byen og medformand, Kødbyforeningen 

Brevet er stilet til overborgmester Frank Jensen. Men han henviser til Socialborgmester Jesper Christensen som har ansvaret for stofindtagelsesrummet H17.
 
- Vi ved godt, det er et bøvlet naboskab. Men vi vil gøre det ypperste for at tage det alvorligt og hele tiden se på, om der er noget, vi kan gøre for at gøre det bedre, siger Socialborgmester, Jesper Christensen, Soc. dem..

Social vicevært

Københavns kommune har tidligere haft en slags social vicevært i området - den såkaldte Vesterbro koordinator. De erhvervsdrivende så gerne, at der igen kom en gademedarbejder. De er også selv klar til at tage et socialt ansvar og byde stofbrugerne indenfor i kødbyens fællesskab.

- Det kunne være man havde genbrugsværksteder, som de kunne deltage i og som både du og jeg også kunne deltage i, siger Strømfestivalens direktør, Federik Birket-Smith.

 - At sige vi kan ansætte alle stofbrugerne i vores virksomheder, det kommer nok ikke til at ske. Men det er klart man kan lave mindre socioøkonomiske aktiviteter sammen, siger Anne Liisberg fra DGI Byen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik