Købte dyr luksusbolig med havkig: Har i stedet udsigt til byggeplads

Høje kraner og mudret byggeplads fylder ved nybyggeri på Enghave Brygge. Beboere føler sig snydt, mens bygherre mener, han har lokalplanen på sin side.

Jette Dreyer Brandt står på altanen i en lejlighed i det eksklusive nybyggeri på Enghave Brygge. En del af et ny boligområde, som består af seks mindre øer.

Men ikke alt er som hun havde håbet på, for den kanal, som hun skulle stå og beundre fra altanen, er der ikke.

- Lige nu havde jeg regnet med, at jeg skulle kigge på vandet, mens jeg drak min kaffe i solen, siger hun til TV 2 Lorry.

I stedet er det høje kraner og larm fra maskinerne, der lige nu er i fuld sving med at transformere Enghave Brygge i Sydhavnen til et boligkompleks af private øer med små kanaler og topmoderne boliger. 

Problemet er bare, at de karakteristiske kanaler og grønne områder, som beboerne ifølge dem selv blev lovet, da de købte sig ind i projektbyggeriet, ikke findes lige nu.

- Jeg vidste godt, da jeg flyttede herud, at der stadig ville være andre øer, der skulle bygges, men samtidig med det, stod der, at når nu vi flyttede ind alle sammen, så ville kanalen bygges ud. Og de sidste flyttede ind for mere end et år siden, fortæller Jette Dreyer Brandt til TV 2 Lorry. 

quote Det er stik imod sund fornuft, at folk skal vente fem-seks år før det bliver etableret, for det har de aldrig fået at vide.

Finn Rudaizky, Dansk Folkeparti, Medlem af Teknik- og Miljøudvalget, København

Området bliver i stedet brugt til parkeringspladser til byggeriarbejderne, og bygherren, NPV, har udsigt til at få dispensation af Teknik og Miljøforvaltning i Københavns Kommune til at udskyde kanaludgravningen, efter bygherre har søgt dispensation.

Hvad er projektbyggeri? 

Ved projektbyggeri køber du en lejlighed eller et hus, som endnu ikke er bygget.  Byggeriet begynder typisk, når 60-80 procent af boligerne er solgt.

Interesse fra rådhuset

Det betyder, at de nuværende beboere i det nye kvarter, først kan forvente udsigt over kanaler fem til seks år senere, end de flyttede ind. 

Derfor har beboerne kontaktet politikerne i Teknik- og Miljøudvalget for at få dem til at lade være med at give dispensation, og det har vakt opsigt på Københavns Rådhus:

- Det er sund fornuft at forvente forsinkelser, det bliver der næsten ved ethvert byggeri. Men det er stik imod sund fornuft, at folk skal vente fem-seks år, før det bliver etableret, for det har de aldrig fået at vide, mener Finn Rudaizky, medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Dansk Folkeparti.

Skuffede beboere skal vente i årevis på at få den lovede udsigt

Han har stillet spørgsmål om sagen til Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen på vegne af beboerne.

Også Mette Annelie Rasmussen, der ligeledes sidder i Teknik- og Miljøudvalget for Radikale Venstre, stemmer i med kritik af dispensationen:

- Når man køber noget nyt i byen, så er alting ikke på plads, men i denne konkrete sag står der i den aktuelle lokalplan, at de grønne og rekreative områder skulle være etableret nu, så jeg kan godt forstå, at beboerne er overrasket og skuffet, siger hun. 

Hvad siger lokalplanen egentlig?

Men sagen er ikke så simpel, som man umiddelbart kunne tænke. For i lokalplanen for området ved Enghave Brygge står der således:  

"Det kan ikke forventes, at alle fællesanlæggene bliver etableret straks og i deres helhed ved det første byggeri, og det vil derfor være en forudsætning, at der dispenseres fra bestemmelserne. Som betingelse herfor vil der blive stillet krav om, at der inden ibrugtagningstilladelse foreligger et af Teknik- og Miljøforvaltningen godkendt forslag til fællesanlæggenes nærmere udformning og en tidsplan for etableringen"

Det vil sige, at bygherre er i sin gode ret til at søge den dispensation, han nu har udsigt til, fordi det anses for at være en forudsætning for at færdiggøre arbejdet.

Beboerne fik dog at vide, at udgravningen af kanalerne ville begynde i foråret 2018 - dog med forbehold med hensyn til vandet, da det ifølge bygherre afhænger af bygningstakt for resten af området og det kommende metrobyggeri.

quote Jeg kan godt forstå, at der er en vis uro i området, og netop derfor skal vi have det op i udvalget.

Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre, Medlem af Teknik- og Miljøudvalget, København.

Lokalplan skaber forvirring

Det har med andre ord skabt forvirring blandt flere af beboerne, som TV 2 Lorry har snakket med i dag, men også blandt flere af teknik- og miljøudvalgets medlemmer, som nu vil kigge på, hvordan man kan løse beboernes problemer politisk.

- Jeg synes, man skal behandle det igen i udvalget, og så håber jeg, at der vil være et flertal for at pålægge bygherren at lave de kanaler tidligere. Det andet er helt til grin, lyder det fra Finn Rudaizky, der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Dansk Folkeparti.

Mette Annelie Rasmusen fra Radikale Venstre og Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti vil nu tage sagen op i Teknik- og Miljøudvalget
Mette Annelie Rasmusen fra Radikale Venstre og Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti vil nu tage sagen op i Teknik- og Miljøudvalget
Foto: Morten Raarup / TV 2 Lorry

Finn Rudaizky var ikke med til at beslutte lokalplanen. Det var Mette Annelie Rasmussen til gengæld. Hun vil nu sørge for, at der fremadrettet ikke kommer misforståelser som denne sag:

- Vi har med en lokalplan at gøre, som siger to modsatrettede ting, og det er det, vi skal diskutere i udvalget, og sige hvad er det for en løsning, der er på det her problem? For bygherre oplever det på en anden måde, end de københavnere, der bor derude. 

 Hvis fejl er det, at der er den her mulighed for fortolkning i lokalplanen?

- Vi skal i hvert fald sikre, at sådan noget ikke sker igen. I tilfælde som her bliver både bygherre og borgere bekymret for, hvad er det for et signal, vi sender ud fra rådhuset. Jeg kan godt forstå, at der er en vis uro i området, og netop derfor skal vi have det op i udvalget, siger hun til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har talt med bygherren for projektbyggeriet, som fortæller, at der hele tiden i lokalplanen har stået, at beboerne ikke kunne forvente at alt stod færdigt nu: 

- Af lokalplanen fremgår det, at man er nødt til at dispensere, fordi det ikke er fysisk muligt at færdiggøre byggeriet uden pladsen til rådighed. Der er gravet det, som vi har stillet vores købere i udsigt. Nemlig det, der er fysisk muligt på nuværende tidspunkt, siger Jens Schaumann, der er administrerende direktør i NPV A/S, som er bygherre på projektbyggeriet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik