Københavnske brændeovne er ikke så slemme

En ny beregning baseret på det faktiske antal brændeovne og deres geografiske placering i København, viser at NOx- og partikelforureningen kun udgør 22-23 pct. af det hidtil antagede, skriver Ingeniøren.

Brændeovnene i villaer, etageejendomme og kolonihaver i København og på Frederiksberg forurener væsentligt mindre med partikler og kvælstofoxider end hidtil estimeret.

Det fremgår af en ny beregning fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet. Den er baseret på det faktiske antal brændeovne og deres geografiske placering. Beregningen er udført for Københavns Kommune.

De nye beregninger er udført på grundlag af en opgørelse af antallet af brændeovne foretaget af skorstensfejermestrene i Københavns Kommune.

Opgørelsen er suppleret med en interviewundersøgelse blandt brændeovnsejere om bl. a. ovnenes alder, og hvor tit de bliver brugt.

Og resultaterne viser, at emissionerne fra individuel opvarmning i København - inklusive olie- og naturgasfyre - er 77 procent mindre for kvælstofoxider og 78 procent mindre for partikler end en tidligere beregning fra 2010.

Der findes ikke en selvstændig kategori i den nationale emissionsopgørelse for brændovne, hvorfor man har været nødt til at sammenligne med den samlede udledning fra individuel opvarmning. Emissioner fra individuel opvarmning i husholdninger er dog hovedsageligt brændeovne, men der kommer også mindre udslip fra f.eks. olie-, naturgas- og træpillefyr.

Beregningen resultater indebærer ifølge DCE's hjemmeside, at partikelforureningen fra brændeovne bidrager med en væsentlig mindre andel til den samlede luftforurening med partikler i de to kommuner end tidligere antaget.

Bidraget til de såkaldte middelkoncentrationer fra lokale kilder inden for de to kommuner er således nu beregnet til 20 procent og 24 procent for partikelstørrelserne PM10 og PM2.5 sammenlignet med henholdsvis 58 procent og 64 procent ifølge de tidligere beregninger. Det indebærer altså, at brændeovne ifølge den nye beregning alligevel ikke er hovedsynderne, når det gælder partikelforurening i hovedstaden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20200624-170308-L-1920x1280we

playGodt nyt til badegæster: Populær strand forbedres

25_seconds

playStrid i landsretten - beboere i Fredens Havn kan blive hjemløse

dunkene

playKøbenhavnske forskere bag banebrydende metode: Så meget kemi afgiver drikkedunke

Pandaer

playZoos hanpanda vil hellere tygge i bambus end parre sig

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere