Københavnske ældre kan snart tilkøbe ekstra hjemmehjælp

En forsøgsordning skal gøre det muligt for københavnske ældre at købe ekstra hjemmehjælp som rengøring og vinduespudsning.

Ældre i København Odense, Aarhus, Esbjerg og Randers kan i fremtiden købe sig til ekstra ydelser. Foto: Casper Christoffersen - Scanpix

Fremover bliver det muligt for de ældre borgere i fem af landets største kommuner at få ekstra hjemmehjælp mod betaling.

Hvis kommunerne med den ene hånd skærer ned på de gratis ydelser og med den anden hånd begynder at sælge tilkøbsydelser, skaber det et dilemma i forhold til, om man kommer til at udhule kernevelfærden.

Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Journalisthøjskole

En forsøgsordning skal ifølge Politiken give København, Odense, Aarhus, Esbjerg og Randers kommuner mulighed for at sælge ekstraydelser ud over den hjemmehjælp, som man er visiteret til.

Dermed kan kommunerne tage konkurrencen op med private virksomheder. Og det er bemærkelsesværdigt under en borgerlig regering.

Det mener Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Journalisthøjskole. Han forudser svære overvejelser for de involverede kommuner, der er presset på økonomien.

- Hvis kommunerne med den ene hånd skærer ned på de gratis ydelser og med den anden hånd begynder at sælge tilkøbsydelser, skaber det et dilemma i forhold til, om man kommer til at udhule kernevelfærden, siger han til avisen.

Læs også Birgit venter på ny badestol: Har ikke været i bad i ugevis

 Fleksibilitet - ikke brugerbetaling

Frank Jensen (S), der er overborgmester i København, forsikrer dog, at der ikke er tale om en genvej til mere brugerbetaling.

Det handler om at skabe mest mulig fleksibilitet for de ældre og ikke om at føre brugerbetaling ind ad bagdøren.

Frank Jensen, Soc. Dem., overborgmester i København

- Det handler om at skabe mest mulig fleksibilitet for de ældre og ikke om at føre brugerbetaling ind ad bagdøren.

- Det er ikke et forsøg på at hente flere penge, men om at imødekomme de ældres behov for ydelser, der ligger langt ud over det, man har retskrav på, siger han til Politiken.

Forsøget er tidligere gennemført i seks mindre kommuner, hvor interessen dog var begrænset. 

Læs også Hjemmehjælp udsultes: Se tallene for din kommune her

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik