Københavns Universitet klar til at købe egne bygninger

Københavns Universitet har i dag offentliggjort, at universitetet er rede til at købe sine egne bygninger for 8-9 mia. kr. De huser universitetets 40.000 studerende og 9.000 ansatte.

KU ønsker at erstatte dyr husleje med selveje og tilbyder derfor at købe sine bygninger af staten - det, der kan blive Danmarks største ejendomshandel.

Københavns Universitet kan som lejer ikke selv bestemme over sine bygninger, og det betyder manglende fleksibilitet i forhold til de nye behov, der løbende opstår, ligesom universitetet ikke selv må renovere nedslidte bygninger til international standard.

Ombygning og nybyggerier bliver ofte langsommelige og unødvendigt komplicerede, og det fører til ressourcespild og talenttab. Ejer universitetet selv bygningerne, kan det hurtigere og billigere bygge og ombygge i tæt kontakt med de forskere og studerende, der til daglig bruger bygningerne.

Bygningsselveje er afgørende for, at universitetet kan fastholde og udbygge sin position som et af Europas førende universiteter, mener bestyrelsen for Københavns Universitet.

"De førende universiteter i verden har selveje, og både DTU og CBS har

selveje. Det er en forudsætning for at indgå samarbejder med industrien og tiltrække forskergrupper og dermed kunne konkurrere på forskningsområdet internationalt. Ejer vi vores bygninger, bliver vi mere dynamiske i forhold til indretning og renovering af laboratorier og lokaler, og det er helt nødvendigt for at være konkurrencedygtige," siger formand for Københavns Universitets bestyrelse, Nils Strandberg Pedersen. Han understreger, at universitetet er i stand til at håndtere de nye opgaver, selvejet medfører.

Universitetsloven giver mulighed for selveje, og også gymnasier, professionshøjskoler og erhvervsskoler ejer deres bygninger. Københavns Universitet søgte allerede tilbage i februar 2013 daværende uddannelsesminister Morten Østergaard om bygningsselveje. I sin ansøgning skrev universitetet blandt andet, at det kan styre drift, vedligeholdelse og nybyggeri mere effektivt end staten. Uddannelsesministeriet er i øjeblikket ved at udrede, om Københavns Universitet må få selveje.

Københavns Universitet lejer sine bygninger fra staten gennem den såkaldte SEA-ordning - Statens Ejendoms Administration. Det er dermed staten, der bygger for universitetets penge og står for nybyggeri og større renoveringsopgaver. Københavns Universitet betaler i dag staten en leje på mindst 20 procent over markedsprisen - penge, som universitetet i stedet kunne bruge til at styrke kvaliteten af uddannelse og forskning.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20071024-220631-2-1920x1282we

playI dag fylder et stykke dansk kulturarv 100 år - men det går kun én vej

hjemløs

Hus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere