Københavns Politi om ændringer: "Vi styrker terrorberedskabet"

Der er varslet store ændringer i Københavns Politi, hvor man blandt andet lukker Station City for at samle indsatsen på Politigården.

02:30

Københavns Politi vil styrke terrorbekæmpelsen. Konsekvensen bliver store ændringer i organisationen og en lukning af Station City.

I fremtiden bliver der ingen Station City på Halmtorvet i København Foto: Christian Liliendahl/Scanpix

1 af 2

Sikkerhedssistuationen i København er forandret, og det kræver ændringer hos Københavns Politi. 

Hvis der sker noget meget dramatisk, så er der behov for rigtig meget politi på rigtig kort tid.

Politidirektør Thorkild Fogde

Sådan lyder begrundelsen fra politidirektør Thorkild Fogde. 

Der er altså ikke tale om nogen sparerunde, men efterforskningsenhederne skal samles, og alt beredskab skal køre ud fra Politigården. 

- Vi får et stort samlet beredskab. Hvis der sker noget meget dramatisk, så er der behov for rigtig meget politi på rigtig kort tid. Det giver os bedre mulighed for at kunne levere den varer, siger han til TV 2 Lorry. 

Læs også Ændringer i Københavns Politi: Station City lukker

Konsekvensen bliver at man lukker Station City ved Halmtorvet på Vesterbro, men det vil ikke gå ud over betjentenes tilstedeværelse i gadebilledet, mener politidirektøren. 

-  Om politiet kører ud fra den ene eller den anden side af Hovedbanegården, tror jeg ikke betyder så meget. Det afgørende er jo ikke, at man kan se politiet, men at vi er der, når der sker noget. At vi er der med en styrke og en kraft, så vi kan gøre en effektiv indsats, uanset om vi har at gøre med bandeskyderier, terroranslag eller lignende, siger han til TV 2 Lorry.

Mens beredskabet fra Station City flyttes til Politigården, så vil efterforskningsenheden få adresse på Teglholmen, hvor blandt andet også Rigspolitiet holder til. 

- Borgerne skulle gerne mærke en mere specialiseret efterforskning med højere faglig kvalitet, der arbejder over hele byen uanset, om vi har med indbrud, vold, røverier eller sædelighed at gøre, slutter Thorkild Fogde.

FAKTA: SÅDAN KOMMER KØBENHAVNS POLITI TIL AT SE UD

 • Lokalt beredskab sammenlægges med centralt beredskab i Beredskabsenheden.
   
 • Lokal efterforskning sammenlægges med central efterforskning i Efterforskningsenheden.
   
 • Den forebyggende, borgernære og servicerende indsats samles i en ny Lokalpolitienhed.
   
 • Beredskabet nydimensioneres med henblik på større robusthed og mindre assistance.
   
 • Stationsenheden ophører med at eksistere i sin nuværende form. 
   
 • Særlig Efterforskning Øst (SEØ) flytter på længere sigt til København med henblik på nærheden til det kommende Situations- og operationscenter (SIOC). 
   
 • Stationsadvokaturerne samles og får samme fysiske placering som Afdelingen for lokal efterforskning i Efterforskningsenheden. 
   
 • Den kriminalpræventive sektion indgår fremover i den nye Lokalpolitienhed.
   
 • Servicecenteret samles med Ekspeditionssektionen i en ny Afdeling for borgerbetjening i Lokalpolitienheden. Der oprettes en ny funktion som borgerservicekoordinator.
   
 • De operative specialfunktioner samles i en ny Operativ specialafdeling i Lokalpolitienheden.
   
 • Det etableres en kredsdækkende Afdeling for Sagsvisitation i Lokalpolitienheden.
   
 • Som led i planen håber vi på at kunne genetablere Politigården som et ’rigtigt’ politihus, hvorfra det samlede beredskab kører ud.
   
 • Kosterdepotet udflyttes fra Politigården til moderne, eksterne opbevaringsfaciliteter, Politigårdens kælder nyindrettes til omklædning og bad, lejemålet på Artillerivej udvides, og ledige kvadratmeter på Politigården, Kamillevej og Bellahøj udnyttes mere effektivt. Samlet set giver det mulighed for at fraflytte Station City, som er et utidssvarende lejemål uden de nødvendige udvidelsesmuligheder.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik