Københavns måske mest besøgte børneteater er lukningstruet

Pengekassen er tom hos børneteatret Anemonen, der nu råber efter økonomisk hjælp for stadig at kunne åbne dørene for byens yngre publikum i det nye år.

Det er sparetider hos det velbesøgte Børneteater Anemonen i København. Også tidligere er kendt som Anemone Teatret.

Indtil 2017 modtog teatret økonomisk kommunal støtte, som et lille storby teater, men det seneste år har Anemonen levet af egenkapital, omorganisering og besparelser. Sidste år modtog teatret 1 million fra kunstfonden til produktion og drift – men nu er kassen altså tom.

Ifølge børneteatret står de over for en lukning i starten af 2019, hvis teatret ikke får økonomisk støtte til at drive og udvikle stedet.

- For os er det altafgørende med en fast drift. Indtil videre har vi kun kunne se lidt frem i tiden, og det er en etisk udfordring at lave bindende afaler med gæstespil, samarbejdspartnere og ansatte frem i tiden, når fremtiden er så usikker, og vi ikke ved, om vi er der om seks måneder, fortæller Sidsel Ramdal, der er teaterchef i Anemonen. 

Ikke kun en teaterforestilling

Med knap 30.000 besøgende om året, er teatret muligvis det mest besøgte børneteater i København.

For knap to år siden rystede scenekunsthuset posen - og med en ny ledelse, blev der skabt nye visioner og mål for husets fremtid. Teatret er derfor allerede godt på vej med deres nye hus, der nu savner tilskud til at fortsætte den gode udvikling. 

- Overordnet set, så vil vi gerne være et åbent scenekunsthus. Hvor teater traditionelt set er noget med at se en forestilling og tage hjem igen, vil vi gerne åbne huset op for flere aktiviteter, hvor folk i højere grad kan komme og blive en del af scenekunsten, siger Sidsel Ramdal. 

Gennem samarbejde med flere skoler og institutioner i hovedstaden, forsøger teatret blandt andet at brede kulturen ud så alle børn - uanset baggrund - får mulighed for at møde scenekunsten og deltage i den. 

Det lukningstruede børneteater Anemonen har søgt om økonomisk støtte fra Statens Kunstfond og Københavns Kultur- og fritidsudvalg. Svar forventes fra begge i løbet af september 2018.
Det lukningstruede børneteater Anemonen har søgt om økonomisk støtte fra Statens Kunstfond og Københavns Kultur- og fritidsudvalg. Svar forventes fra begge i løbet af september 2018.
Foto: Børneteatret Anemonen

Og for at kunne fortsætte med det efter årsskiftet, har Anemonen søgt økonomisk støtte hos både Statens Kunstfond og Københavns Kultur- og fritidsudvalg.

- Som kulturinstitution ser vi os faktisk selv som ret vigtige medspillere i Københavns Kommune. Vi tilbyder en nærværende oplevelse for familier og børn, der er med til at give et billede af en by med et levende kulturliv.  Desuden er vi med til at brede kulturen ud til alle børn, hvilket vi mener er vigtigt, fordi det udvikler os og giver rum til refleksion over de store spørgsmål i livet, fortæller teaterchefen for børneteatret Anemonen. 

Anemonen forventer svar fra både Statens Kunstfond og Københavns Kultur- og fritidsudvalg i løbet af september 2018.

I 2016 besluttede Kultur og Fritidsudvalget, at børneteatre ikke længere skulle have tilskud:

Kort nyt