Københavns Kommune: "Ikke vores salt, der ødelægger træer"

Ifølge Københavns Kommune er det kastanjetræernes placering og en række sygdomme, der er med til at dræbe træerne langsomt.

Borgerbevægelsen 'Red Byens Træer' er gået i kamp mod Københavns kommune for at få dem til at stoppe saltningen langs kastanjetræerne ved Søerne.

Borgerbevægelsen påstår, at saltningen piner træerne ihje, og foreningen har derfor oprettet en online-underskriftindsamling til fordel for træerne, som i skrivende stund har samlet 154 underskrifter.

Kommunen: Salt er ikke synderen 

Men ifølge Københavns Kommune er det ikke saltningen, der skader træerne. 

- Kastanjetræerne ved søerne er angrebet af forskellige sygdomme. Dels har de i længere tid haft kastanje minérmøl, som efterlader dem med nogle grimme blade, der tidligt på året får dem til at se visne ud. Derudover har de også fået hestekastanjebakteriekræft, som langsomt tager livet af dem, siger centerchef Vibeke Vedel fra kommunens teknik- og miljøforvaltning til TV 2 Lorry. 

Der er dog håb for, at nogle af træerne vil være resistente og kunne indkapsle kræften, fortæller hun og tilføjer, at der også er andre forhold, der har været med til at svække træerne.

- Der er igennem tiden anlagt fortove og cykelstier tæt på træerne, hvilket de ikke har godt af. Det beskadiger rødderne og begrænser deres rod volumen. Kort sagt er kastanjetræerne ved søerne ramt af en række svære forhold, og salt er ikke en udløsende faktor i forhold til deres tilstand, siger centerchefen.

Afviser påstand om sparemanøvre

Hun fortæller, at Københavns Kommune gennem flere år gennemført forsøg med brugen af alternative tømidler og samarbejder med Københavns Universitet om et forskningsforsøg, der skal give  mere sikker viden om effekten på bl.a. træer ved brugen af kaliumformiat i stedet for salt. De endelige forskningsresultater er på trapperne.

Red Byens Træer påstår, at kommunen bruger salt i stedet for kaliumformiat for at spare. Men den udlæning afviser Vibeke Vedel. 

- Der er jo netop ikke tale om en spareøvelse, eftersom vi ikke har skåret noget væk. Tværtimod er Vintertjenesten optaget af at indføre kaliumformiat, der hvor det gør størst gavn, og vi har faktisk fået tilført flere penge netop af hensyn til miljøet på udvalgte ruter.  

Dobbelt så dyrt

- Kaliumformiat er dobbelt så dyrt i drift som salt, og Vintertjenesten prioriterer derfor at anvende det alternative tømiddel på lokationer, hvor saltet har størst negativ påvirkning på miljøet – dvs. i parker og grønne områder, mens saltet på vejbaner og cykelstier skylles ud i kloakken og kommer tilbage til havet, hvorfor det gør mindre skade her.

- Der er lavet en cirkaberegning til Red Byens Træer om at det på en gennemsnitsvinter koster cirka 140.000 kroner at benytte kaliumformiat på Sortedams Dossering og Peblinge Dosseringen. Den samme beregning kan ikke direkte overføres til, at det ville koste det samme på den anden side af søerne. Vi har ikke lavet en særskilt udregning for strækningen på den anden side, men vi ved, at det på en gennemsnitsvinter koster cirka 10 kroner per kvadratmeter at salte og 20 kroner per kvadratmeter at benytte kaliumformiat.

Red Byens Træer består af en række frivillige, som kæmper for at de truede træer i byen kan overleve. På deres hjemmeside skriver de, at de har et helt bestemt formål: 

- Vi ønsker at bevare de oaser vi har tilbage i København. Hvert et træ tæller. Hvis du kender til et truet bytræ, så sig til, skriv, læg en kommentar eller fang os på facebook. Vi vil gøre alt der står i vores magt for at beskytte de træer, der er tilbage, skriver Red Byens Træer på deres egen hjemmeside. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik