Københavns ældre skal have 'smørregrød'

Alderen kan give problemer med synkefunktionen - nu er der hjælp på vej til plejehjemsbeboerne.

Smørregrød kalder de det i Københavns Kommune. Det vil sige mad, der til forveksling ligner og smager som almindeligt smørrebrød - men som kan have en helt anden konsistens.

For plejehjemsbeboere kan lide af dysfagi - tygge og synkebesær, som gør almindelig mad til en ubehagelig og næste uoverkommelig opgave at komme igennem. Resultatet er, at de ældre ikke får nok at spise - og det går ud over helbreddet.

Nu har Københavns kommune udgivet en elektronisk kogebog synkevenligt.kk.dk som rummer hele 300 opskrifter til ældre medborgere, der har problemer med at synke.

- Mad hænger tæt sammen med vores livskvalitet. For mange af os er måltidet et af dagens vigtigste højdepunkter, og det ændrer sig ikke, fordi du flytter på plejehjem. Her skal du fortsat have mulighed for at få dine livretter, også selvom du har udviklet tygge- eller synkebesvær, siger Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester i København. 

Opskrifterne på synkevenligt.kk.dk tager udgangspunkt i, at alle plejehjemsbeboere får serveret samme menu, uanset hvor udfordrede de er i forhold til at tygge eller synke. Hver opskrift findes derfor i fire forskellige konsistenser; umodificeret, blød, gratin og cremet. Dermed læner kogebogen sig op ad de nationale anbefalinger på området. 

Og selv om det er Københavns Kommune, der står bag kogebogen, må andre også gerne bruge den.

- Nu har Københavns Kommune gjort forarbejdet med at udvikle de mange opskrifter, og så ser jeg ingen grund til, hvorfor vi skulle holde dem for os selv, når de kan komme andre kommuner til gavn, siger Ninna Thomsen og fortsætter:

- Generelt bør vi i kommunerne løbende tænke i, hvordan vi kan videndele med hinanden, så vi slipper for at skulle opfinde den dybe tallerken 98 gange, frem for én gang. Det vil både spare os tid og penge, som vi i stedet kan bruge på borgerne. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Akvædukt ved Veluwemeer

Usædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere