Københavnerne skal genanvende mere - og borgerne skal betale

København skal genanvende langt mere affald i fremtiden. Det nye mål lyder på 70 procent - men det koster en prisstigning på affaldssortering for københavnerne.

De fleste københavnere sorterer allerede gladeligt kartoffelskræller, kaffegrums og madrester fra det øvrige husholdningsaffald.

Ifølge Københavns Kommune tyder alt på, at målet om at genanvende 45 procent af husholdningsaffaldet før udgangen af 2018 bliver nået.

Men det er ikke nok. Nu har et flertal i Teknik- og Miljøudvalget sat et nyt klimamål for københavnerne: 70 procent affald skal kunne genanvendes i 2024. 

Det store løft i genanvendelsen skal hjælpe København nærmere klimamålet for 2025. Her lyder målet, der blev sat allerede i 2012, at København skal være den første by i verden, som er CO2-neutral.

Prisstigning på 20 procent

Men mere genanvendelse er ikke gratis.

For at nå målet vil det koste investeringer på omkring 900 millioner kroner i en række forskellige indsatser, fremgår det af en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

De mange penge vil blive opkrævet gennem affaldstaksterne, som københavnerne i forvejen betaler for at få håndteret deres affald.

Det betyder, at priserne for affaldssortering i den almindelige indsats vil blive en femtedel dyrere, end det er tilfældet i dag.

Takststigning

Taksten i 2018 er 1670 kr. i gennemsnit. I 2019-2024 er den 2015 kr. i gennemsnit. Det svarer til en stigning på 21,3 %, hvis taksten indfases i ét trin og fordeles fladt over 6 år fra 2018 niveau.

Det højeste takstniveau i nyere tid var i 2015. Her var taksten 1998 kr. I forhold til dette niveau giver RAP24 kun en takststigning på 1,4 %.

Kilde: Københavns Kommune

Den øgede genanvendelse af affaldet skal fortrinsvis ske gennem det affald, københavnerne allerede sorterer i dag.

Det skal ske gennem blandt andet 750 nye sorteringssteder i byrummene, hvor man nemmere kan komme af med det genanvendelige affald - selvom man forlader lejligheden gennem hoveddøren frem for bagtrappen.

Men langt fra alle løsninger eksisterer endnu, og derfor skal kommunen også indgå "innovative samarbejder med københavnerne, forskningsinstitutioner og private virksomheder", står der i pressemeddelelsen.

Øget genanvendelse skal redde kuldsejlet klimaplan

Den store KBH 2025 Klimaplanen fra 2012 er kommunens plan for, hvordan byen skal nå at blive CO2-neutral i 2025. 

I sig selv er planen om at løfte genanvendelsen i København ambitiøs. Men det er ikke det eneste formål, den øgede genanvendelse skal have. 

Ifølge Fanny Broholm, der er Alternativets medlem af Teknik- og Miljøudvalget, skal der langt mere langt mere til for at rette op på Klimaplanen, der allerede nu er kuldsejlet.

Hun forklarer, at den kuldsejlede klimaplan skyldes en regnefejl i mængden af CO2, som biler udleder i København. Regnefejlen blev dog ikke opdaget før rapportens udgivelse, og har derfor har målet altid været svært at nå inden 2025.

- Bilparken i København blev vurderet til at være langt mere miljøvenlig, end den i realiteten er, siger hun.

Alligevel glæder hun sig over den ambitiøse plan om mere genanvendelse i København. For der er fortsat ingen tvivl om, at det vil have stor effekt. 

- Lige nu har vi forbrændingsanlæg, som brænder affald af for at skabe elektiricitet. Ved at reducere den forbrænding og mængden af plastic, der bliver brændt af, vil vi også minimere CO2-udslippet, siger Fanny Broholm til TV 2 Lorry.

Den store Ressource- og Affaldsplan bliver nu sendt i høring i otte uger, før den er endelig godkendt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik