København vil kæmpe mod skattely

København har som den fjerde kommune i hovedstadsområdet underskrevet et charter, der forpligter kommunen til at gå ind i kampen mod skattely.

Foto: Mads Nissen - Ritzau Scanpix

Borgerrepræsentationen i København har besluttet, at kommunen skal tilslutte sig et charter for skattelyfri kommuner.

Det har tre andre kommuner her i hovedstadsområdet allerede tidligere gjort, så ligesom Albertslund, Frederiksberg og Roskilde forpligter København sig nu til kun at handle med virksomheder, der ikke bruger skattely.

Det er udviklingsorganisationen Oxfam IBIS, der har udarbejdet charteret, som nu skal underskrives af overborgmester Frank Jensen fra Socialdemokratiet. 

- Det er fantastisk, at kommunerne udviser handlekraft og går foran i kampen mod skattely. Og det er ekstremt vigtigt, at landets største kommune nu er med, lyder det fra Stine Bang, der er kampagneleder i Oxfam IBIS.

Det er en næsten enig Borgerrepræsentation, der har taget beslutningen. Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale, SF, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti stemte således for at underskrive charteret, mens Liberal Alliance stemte imod. 

Læs også Enhedslisten vil have Københavns Kommune til at droppe Danske Bank

Ingen juridisk hjemmel

De danske kommuner - herunder ikke mindst København - handler hvert år med private virksomheder for flere milliarder kroner. 

- Selvfølgelig betyder det noget for virksomhederne, at kommunerne viser, at de kun vil handle med virksomheder, der faktisk vil bidrage aktivt til det samfund, de er en del af. Det vil helt sikkert få nogen til at tænke sig om en ekstra gang,  siger Stine Bang.

Det underskrevne papir har ikke nogen juridisk hjemmel - det vil altså sige, at det ikke er juridisk bindende. Der indgår heller ingen forpligtelser til konkrete indsatser. Charteret skal dermed  snarere tolkes som en forpligtelse til at arbejde målrettet efter at komme skatteundragelse til livs.

Hvad står der i charter for skattelyfri kommune?

Som led i varetagelsen af kommunens sociale ansvar vil kommunen gennem sin indkøbs- og investeringspolitik, indenfor rammerne af kommunalfuldmagten og lovgivningen, tilstræbe at tilvælge virksomheder, der udviser en ansvarlig skatteadfærd. Vi vil bidrage til at udvikle og anvende metoder til, indenfor lovens rammer, at stille krav om gennemsigtighed og en fair beskatning af kommunens leverandører.

Kilde: Oxfam IBIS

I København har man har tidligere forsøgt at vedtage, at man kan suspendere samarbejdet med virksomheder, som har aktiviteter i skattely. Kommunen måtte dog opgive dette, da forvaltningen slog fast, at det i praksis ikke er muligt at gøre.

Læs også Kommune går ind i kampen mod skattely og kræver gennemsigtighed

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik