København vil have område fritaget fra ”urealistiske krav” i ghettolov

Daginstitutioner i Tingbjerg vil ikke være i stand til at leve op til kravene i regeringens ghettolov, advarer kommune, der ser sig nødsaget til at søge dispensation.

Brønshøj-bydelen Tingbjerg ved naturskønne Utterslev Mose kan med den nuværende beboersammensætning og geografi umuligt leve op til krav i ghettopakke, advarer kommune, der nu søger om dispensation. Foto: Simon Skipper - Ritzau Scanpix

Det er umuligt for Københavns Kommune at leve op til kravene i regeringens ghettopakke om, at højest 30 procent af nyoptagede børn i daginstitutioner må komme fra udsatte boligområder.

Det er simpelthen en helt umulig situation for os.

Jesper Christensen (S), børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune

Det mener et enigt Børne- og Ungdomsudvalg i kommunen, der nu søger dispensation fra reglerne for daginstitutioner i Tingbjerg, hvor mellem 86 og 96 procent af børnene kommer fra et såkaldt udsat boligområde.

- Det er simpelthen en helt umulig situation for os. Med Tingbjergs beboersammensætning og geografiske placering er det helt urealistisk, at vi på den korte bane skal kunne overholde kravene om de 30 procent, siger Jesper Christensen (S), børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune til TV 2 Lorry.

Kan føre til lukninger på i forvejen presset børneområde

På et møde i denne uge godkendte udvalget en ansøgning, der beder Børne- og Socialministeriet om dispensation fra 30 procents-kravet indtil 2025 for de fire daginstitutioner i området, mens kommunen samtidig beder om at få udsat kravene indtil 2028 for en ny daginstitution, der skal opføres de kommende år midt i bydelen.

30 procents-kravet

I ghettopakken, der består af flere love og blev vedtaget sidste år, er der et krav om, at daginstitutioner fra 1. januar 2020 højest må tage imod 30 procent børn fra områder, der på regeringens ghettoliste optræder som ”udsatte”.

 

Denne del af ghettopakken blev vedtaget af regeringen samt Radikale Venstre, SF og Socialdemokratiet.

 

Kilde: Folketingets hjemmeside

- Hvis vi skulle leve op til kravene her og nu, ville det betyde, at vi skulle lukke daginstitutionerne og i stedet anvise børnene andre steder, siger Jesper Christensen, der selv er født og opvokset i Tingbjerg, og fortsætter:

- Men det kommer jo ikke til at kunne ske. Især hvis vi skal få ambitionerne på den lange bane til at lykkes, som jo er at få endnu flere børn fra udsatte områder ind i netop daginstitutioner.

Dette kan meget vel komme til at ske, når børn fra udsatte boligområder på ned til et år fra 1. juli 2019 kan tvinges i daginstitution 25 timer om ugen, hvis deres forældres danskkundskaber ikke er tilstrækkelige til at kunne bestå 9. klasse.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) kalder krav i ghettopakke urealistisk for Tingbjerg. Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Volume og byplanlægning en udfordring

Sammen med det tilstødende Utterslevhuse er Tingbjerg placeret på regeringens liste over hårde ghettoer. Bydelen blev opført som et helhedsprojekt – en by i byen – fra 1950’erne til 1970’erne med centrale placeringer til skoler og daginstitutioner i boligområdet. Af netop den årsag er det svært at fordele områdets børn på andre daginstitutioner.

- Tingbjerg ligger forholdsvist omsluttet og isoleret og har mange daginstitutioner, men i området lige uden for Tingbjerg er der ikke så mange.

Foruden Tingbjerg/Utterslevhuse er der seks andre boligområder i Københavns Kommune, der optræder på regeringens ghettoliste.

Jesper Christensen forklarer, at man i Københavns Kommune regner med, at det ikke bliver nødvendigt at søge dispensation fra 30 procents-kravet i de områder, da man her kan anvise børnene i andre institutioner i nærheden af boligområder og på den måde overholde ghettopakkens krav.

Boligområder i København på ghettolisten

  • Tingbjerg/Utterslevhuse i Brønshøj (såkaldt ”hård ghetto)
  • Mjølnerparken på Nørrebro (såkaldt ”hård ghetto)
  • Bispeparken i Nordvest
  • Lundtoftegade på Nørrebro
  • Aldersrogade på Nørrebro
  • Hørgården på Amager

 

Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Minister positivt indstillet over for mulig dispensation

Børne- og socialminister Mai Mercado fra De Konservative udtaler i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at hun – såfremt hun fortsat er minister efter folketingsvalget – ser frem til at modtage ansøgningen.

- Hvis kommunen kan sandsynliggøre, at de har andre tiltag, der forfølger målsætningerne i loven, bare tilpasset lokale forhold, er det godt. Og så vil jeg se positivt på en dispensation, udtaler hun.

- For det vigtigste for mig er, at flere børn får en bedre start på livet. Jeg har ingen intentioner om at lave noget, der generer kommunerne, men til gengæld vil jeg have, at de begynder at tage det her seriøst og arbejde aktivt med at nedbryde de parallelsamfund, vi har i dagens Danmark, lyder det fra ministeren, der mener, at for mange kommuner – herunder Københavns – ”alt for længe siddet med hænderne i skødet”.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er umiddelbart positiv over for muligheden for dispensation til Københavns Kommune. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen mener dog, at den proces længe har været i gang i Brønshøj-bydelen.

- Ambitionen er jo, at Tingbjerg arbejder sig af ghettolisten gennem den byudvikling, vi er i gang med i området, og som vi har været i gang med et stykke tid.

- Det kommer til at tage nogle år, men når det så sker, så står bydelen jo ikke længere med regeringens krav. Det er det store perspektiv, der er afgørende for, at vi når i mål.

Efter planen afsender Københavns Kommune dispensationsansøgningerne sammen med byudviklingsplanen for Tingbjerg til Børne- og Socialministeriet i starten af næste måned.

TV 2 Lorry sætter i serien Ghetto - Hvad nu? fokus på områderne på regeringens liste og hvordan, de kommer videre. I et af afsnittene besøgte vi netop Tingbjerg, hvor man vil bygge og uddanne sig ud af listen. Se afsnittet herunder:

06:03

Serie: Ghetto - Hvad nu?

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik