København opkræver for høje gebyrer - nægter at betale tilbage

Forvaltningen i København har opkrævet for højt gebyr i forbindelse med byggesager, men nu lyder det, at det bliver for dyrt at tilbagebetale beløbene.

Når en kommune har opkrævet for mange penge af borgere og virksomheder, skal de så have pengene igen, selvom tilbagebetalingen vil koste kommunen dyrt i administration?

Det spørgsmål skal Borgerrepræsentationen i København tage stilling til torsdag.

Det hele handler om byggesager. Vil man bygge nyt, bygge til eller bygge om, kræver det i de fleste tilfælde en tilladelse fra kommunen.

Prisen på sådan én afhænger af, hvor lang tid det tager at behandle byggesagen.

Københavns Kommune opkrævede sidste år 799 kroner i timen - et beløb der nu har vist sig at være sat for højt.

En efterberegning har vist, at timeprisen burde have været 711 kroner i timen. Det betyder dermed, at borgere og virksomheder har betalt 11 procent for meget.   

Behøver juridisk set ikke tilbagebetale

Der er i alt blevet betalt knap 7,5 millioner kroner for meget i 4.745 byggesager i Københavns Kommune i 2017.

I nogle byggesager er det småbeløb, mens det i andre er mange tusinde kroner, der er blevet opkrævet for meget.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det vil koste knap 2,5 millioner kroner at tilbagebetale pengene, og juridisk set behøver Københavns Kommune derfor ikke gøre det.

Flertal vil ikke tilbagebetale

Et flertal af politikerne i Teknik- og Miljøudvalget har stemt for, at man ikke betaler pengene tilbage.

- Timeprisen på byggesagsbehandlingen vil svinge lidt fra år til år. Hvis vi betaler penge tilbage de år, hvor det lykkes at få timeprisen ned og ikke kan kræve ekstrabetaling de år, timeprisen lander lidt højere, så ender vi med et hul i kommunekassen, fortæller Ninna Hedeager Olsen, der er teknik- og miljøborgmester fra Enhedslisten.

Andre medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget er uenige med borgmesteren.

- De borgere og de virksomheder, der har betalt for meget, skal have deres penge tilbage. Det har vi ikke kunne få opbakning til i udvalget - blandt andet fordi, man mener, at det er for dyrt at betale pengene tilbage. Så derfor har jeg standset sagen, lyder det fra Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance.

Han henviser til, at han har valgt at benytte sig af den såkaldte standsningsret, der betyder, at sagen bliver taget op i Borgerrepræsentationen.

Studentermedhjælper eller HK'er

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det i stort set alle byggesagerne vil tage en medarbejder halvanden time at tilbageføre det beløb, der er betalt for meget.

Det er derfor, at det ender med at koste knap 2,5 millioner kroner i administrativt arbejde at tilbagebetale borgere og virksomheder.

Det er et tidsforbrug og en udgift, der vækker undren.

- Min intuitive fornemmelse er, at det er alt for meget. Man ved jo, at det er 11 procent, som folk skal have tilbage. Og det hele foregår elektronisk. Man burde relativt hurtigt kunne regne ud, hvad folk har betalt for meget og så betale det tilbage til dem. Det burde man kunne sætte en studentermedhjælper til, siger Alex Vanopslagh.

"Ikke Enhedslistens politik"

Teknik- og Miljøforvaltningens beregninger er baseret på, at en HK’er løser opgaven. Der er regnet med en årsløn på 500.000 kroner, inklusiv den såkaldte overhead, hvilket er udgifter til husleje, IT, møbler, kurser, ledelse etc.

- Det er typisk Liberal Alliance at foreslå at erstatte faglært arbejdskraft med ufaglært arbejdskraft for at spare penge. Det bliver aldrig Enhedslistens politik. Skulle vi så også erstatte alle vores pædagoger med pædagogmedhjælpere?, lyder det fra Ninna Hedeager Olsen.

- Ved at bruge studentermedhjælpere kan man alene spare knap en halv million kroner, så det er stadig uforholdsmæssigt mange penge at bruge på opgaven, afslutter hun.

Borgerrepræsentationen i København skal tage stilling til sagen på et møde torsdag aften.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik