København kan få en ny strandpark med sandstrand

Valby har udsigt til at få en 150 meter sandstrand i 2021.

Amager Strandpark er lige nu Københavns eneste Strandpark. Det er her billedet er taget. På Vestegnen ligger Køge Bugt Strandpark, der består af syv kilometer lang strand med klitter. Foto: Betina Garcia - Ritzau Scanpix

I fremtiden får strandløverne fra Valby og Sydhavnen måske kortere tll sand og badevand.

Jeg glad for at kunne være med til at løfte en bydel, der trænger og har fortjent at blive tilgodeset.

Ninna Hedeager Olsen, teknik- og miljøborgmester, Enhedslisten

I 2021 er der nemlig udsigt til, at der anlægges en strandpark med 150 meter sandstrand i forlængelse af Valbyparken.

Projektet har været længe undervejs - faktisk blev det oprindeligt præsenteret i 2012. Dengang lød det, at man allerede i 2018 kunne svømme på den nyetableret strand.

Men i 2015 satte forurenet vand, der stammede fra spildevandet fra Harrestrup Å og Gåsebækrenden, en stopper for den ellers gode idé.

Men nu er der igen udsigt til en kold dukkert ved Valbyparken - denne gang måske i 2021.

Her skal stranden ligge:

Man planlægger, at strandparken skal ligge ud til Kalveboderne i forlængelse af Valbyparken. Foto: Københavns Kommune

En bydel der trænger

Kommunen forventer nemlig nu, at badevandskvaliteten kommer til at leve op til kravene i 2021, og det åbner op for, at politikerne endnu engang skal tage stilling til projektet.

- Der er mangel på gode grønne og blå rekreative arealer i København, og Sydhavnen og Valby er bydele, der ofte bliver overset, når vi forhandler budget. Derfor er jeg glad for at kunne være med til at løfte en bydel, der trænger og har fortjent at blive tilgodeset, siger teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

Udover sandstrand bygges der en række tilknyttede faciliteter som toilet- og omklædningsbygning, udendørs træningsudstyr, naturlegeplads og fugleudkigstårn.

Sådan kommer området til at se ud:

Ud fra de nuværende tegninger bliver stranden 150 meter lang. Foto: Københavns Kommune

En enorm gave kan sikrer strandparken

Grunden til, at projektet kan blive til noget i første omgang, er en gavmild donation fra R98 Fonden på 28 millioner.

Men Københavns politikere skal først være enige om at takke ja til det store beløb, før projektet kan gå videre. Det første skridt tages Teknik- og Miljøudvalgets møde næste mandag.

- Med den store donation fra R98 Fonden får vi endelig mulighed for at sætte gang i det projekt, som så længe har været på tegnebrættet. Om få år byder Valbyparken forhåbentlig ikke kun på grønne områder, men også blå af slagsen hvor man kan få sand og vand mellem tæerne. Jeg er sikker på, at den kommende strand bliver en stor succes for både lokale og gæster og dermed også endnu et trækplaster i det gamle Sydhavn, siger Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse.

Selvom det er en stor gave fra fonden, skal kommunen selv diske op nogle millioner, og fra 2021 og frem skal kommunen årligt lægge 1,3 mio. kroner til drift og vedligehold af stranden og faciliteterne. 

Det endelige projektforslag forventes at blive vist til politikerne i foråret 2019. Falder donationen og projektet på plads, regner man med, at begynde arbejdet med stranden i 2019 - og i 2021 kan man bade på sandstrand ved Valbyparken. 

Københavns "nye" strande og havnebade

 • Havnebadet på Islands Brygge blev etablere i 2002, da vandkvaliteten blev så god, at man kunne bade i Københavns Havn.
   
 • I 2003 blev havnebadet fra Islands Brygge rykket ud foran Fisketorvet, hvor det ligger i dag under navnet Copencabana. Der blev i den forbindelse etableret et permanent havnebad ved Islands Brygge.
   
 • Koralbadet i Sydhavnen åbnede for alle i 2011, som Københavns tredje havnebad.
   
 • Amager Strandpark blev etableret i 1930'erne, men i 2005 skabte man en to kilometer lang kunstig ø, der sørger for et lavvandet badeområde til børn.
   
 • Kastrup Strandpark fik i 2004 opført Søbadet, der også kaldes "Sneglen", hvor man kan spinge i vandet fra.
   
 • Nyest på stammen af sandstrande er Svanemøllen Strand på Østerbro, der blev etableret i 2010. Her er også en 130 meter lang mole ud i vandet.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik