København får sin første nye kirke i 27 år

I dag blev vinderen af en arkitektkonkurrence om en ny kirke i Sydhavnen offentliggjort.

Det er ikke kirker, der bliver opført flest af i disse tider. Eksempelvis er Københavns nyeste kirke fra 1989. Men nu skal en spritny kirke bygges i Sydhavnen efter 10 års forberedelser, og i dag blev vinderen af arkitektkonkurrencen offentliggjort. 

quote Jeg tror at bøtten vender. I de unges fortravlede liv bliver der brug for at reflektere over tingene på et tidspunkt. Den nye kirke skal formes efter de unge og tænke fremad. 

Lone Rasmussen, menighedsrådsformand i Sydhavn Sogn

Det blev firmaet JAJA Architects, som løb af med sejren, og det skyldes blandt andet, at der er taget højde for, at kirken ikke bare er et rum, man skal ind i. 

- Dommerkomiteen mener, at man med denne kirke faktisk har et stykke arkitektur, der vender kirken ud af. Det tiltaler mig, hvis huset stråler ud og ikke bare tiltrækker med et lys, der trækker ind. 

Sådan siger biskop ved Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen i en pressemeddelelse. 

Det er dog ikke nogen hemmelighed, at mange kirkesæder står tomme. Alene i 2. kvartal af 2016 har 10.300 personer meldt sig helt ud af folkekirken ifølge Danmarks Statistik. Men det bekymrer ikke Lone Rasmussen, der - ud over at være menighedsrådsformand i Sydhavn Sogn - også har været med til at udvælge vinderen i dag. 

- Jeg tror at bøtten vender. I de unges fortravlede liv bliver der brug for at reflektere over tingene på et tidspunkt. Det er så bare ikke søndag til højmesse, men der skal nogle andre tilbud til. Den nye kirke skal formes efter de unge og tænke fremad. 

Fordi kirken skal bygges på nye og mere moderne værdier, har det også været vigtigt for dommerkomiteen, at kirken fik et moderne udseende. Og så skal den være tilgængelig for alle. Både fysisk og åndeligt. 

- En kirke skal rumme alle mennesker. Og det indbyder den her absolut til. Der er åbent 24/7. Hvis man sidder og er ked af det, så er det jo ikke altid mellem klokken 8 og 16, så er det også nogle gange om natten, og så skal man kunne komme ind. Du kan også gå rundt uden på den hele døgnet. Jeg synes den er sindssygt flot. Den stræber mod himlen, og så er man stadig ikke i tvivl om, at det er en kirke. 

 

 

 

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere