København bliver fortsat mere opdelt på rig og fattig

Der er blevet større forskel på indkomsterne i de rigeste områder af hovedstaden og de fattigste siden finanskrisen i 2009. Det viser ny undersøgelse.

Hvis man er Københavner og bor i Tingbjerg i Brønshøj er gennemsnitsindkomsten faldet med to procent fra 2009 til 2016.

Deridmod er den gennemsnitlige indkomst steget i samme periode i de rigeste områder i hovedstaden som eksempelvis Garnisons sogn i Indre By omkring Amalienborg.

quote Når man ser på de ti sogne i toppen og bunden, er der markant forskel på den fremgang i indkomsten, de har haft. Selv om København er en by i fremgang, så betyder det også, at forskellene bliver større og større.

Jonas Schytz Juul, Analysechef, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Det skriver Berlingske, der har kigget nærmere på en ny undersøgelse af de 66 signe i de to hovedstadskommuner Frederiksberg og København, der er udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Undersøgelsen konkluderer, at hovedstaden er blevet mere opdelt og at de rigeste områder stikker at, mens de fattigste står stile.

- Når man ser på de ti sogne i toppen og bunden, er der markant forskel på den fremgang i indkomsten, de har haft. Selv om København er en by i fremgang, så betyder det også, at forskellene bliver større og større, siger analysechef Jonas Schytz Juul AE-rådet til Berlingske.

Garnisons sogn er det rigeste med en gennemsnitsindkomst på 409.100 kroner efter skat pr. husstand i 2016. I det fattigste sogn, Tingbjerg i Brønshøj, er gennemsnitsindkomsten på 150.000 kroner efter skat. Alle de 10 rigeste sogne ligger i enten Indre By, på Østerbro eller Frederiksberg, mens de 10 fattigste på nær et enkelt på Amager, ligger i Brønshøj, Nørrebro og Nordvest.

quote De rigeste bliver rigere, mens de fattige ikke er med på opsvinget, og det er en trist udvikling, der er skadelig for sammenholdet og fællesskabet. Det er entydigt dårligt, at så mange børn vokser op i fattige familier. Som socialdemokrat er det hjerteblod, at alle skal have muligheder i vores samfund

Frank Jensen, Overborgmester, København, Soc.dem.

Overborgmester Frank Jensen, Soc.dem., peger i en skriftlig kommentar til Berlingske på, at det er en udvikling, som ikke kun gælder København. Han understreger, at kommunen arbejder på at blande kvartererne, selvom hovedansvaret ligger på Christiansborg.

Landsdækkende problem

- De rigeste bliver rigere, mens de fattige ikke er med på opsvinget, og det er en trist udvikling, der er skadelig for sammenholdet og fællesskabet. Det er entydigt dårligt, at så mange børn vokser op i fattige familier. Som socialdemokrat er det hjerteblod, at alle skal have muligheder i vores samfund, lyder det fra overborgmesteren.

Hos Venstre vil den nye beskæftigelses- og integrationsborgmester Ceciliea Lonning-Skovgaard dog hellere glæde sig over, at det går bedre økonomisk. De rige områder kan på den måde være med til at finansiere sociale projekter i de mere belastede kvarterer gennem deres skattebetaling, lyder det.

- Det er et mål at skabe en by, der er mere blandet, men det skal ske med respekt for bydelenes unikke karakter, og der skal ikke nødvendigvis være det samme antal almennyttige boliger i hvert eneste område, siger hun til Berlingske.

I sin nytårstale sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen med henvisning til regeringens kommende indsats mod ghettoer, at »vi skal genskabe de blandede kvarterer, hvor vi møder hinanden på kryds og tværs,« I København og på Frederiksberg går det dog den modsatte vej.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik