København bliver favoriseret med statslige midler

En ny analyse viser, at en tredjedel af landets samlede midler til byfornyelse er gået til København. En helt skæv fordeling lyder kritikken.

Når staten over de seneste år har uddelt midler til byfornyelse, er størstedelen gået til København. I perioden fra 2005 til starten af 2017 er 37% af midlerne til bygnings- og områdefornyelse gået til hovedstaden.

quote Det er en urimelig stor favorisering af et enkelt byområde, som i forvejen har meget bedre økonomiske vilkår end resten af Danmark.

Kim Ruberg, Næstformand, Danmark på Vippen

Det viser en ny analyse fra foreningen Danmark på Vippen, som kritiserer fordelingen. Til sammenligning med de 37% af midlerne bor kun 13% af befolkningen i København, og derfor er fordelingen ifølge Danmark på Vippen helt skæv. 

København blev i perioden tildelt 294 kr. pr. indbygger til områdefornyelse - 189 kr. mere end gennemsnittet.

- Det er en urimelig stor favorisering af et enkelt byområde, som i forvejen har meget bedre økonomiske vilkår end resten af Danmark. Det understreger blot, at også på det her område er vores hovedstad i høj grad blevet tilgodeset i forhold til resten af Danmark de sidste mange år, siger Kim Ruberg, næstformand i Danmark på Vippen.

Statens Byggeforskningsinstitut har ifølge Danmark på Vippen tidligere vist, at for hver offentlig krone, der investeres i områdefornyelse, investerer det private i gennemsnit 3,5 kr. i dette område som følge af de offentlige investeringer.

På den baggrund viser den nye analyse, at København i perioden 2005 til primo 2017 har genereret et overskud på over 605.000.000 kr. af de statslige investeringer i områdefornyelse og de efterfølgende spinoff-effekter målt i forhold til antal indbyggere.

Kritikken lyder på, at København derfor har tjent rigtigt mange penge på at modtage en så stor andel af de statslige midler.

quote Det er ikke bare uretfærdigt, at det nu er Det Lokale Danmark, der skal betale for en jobpræmiepulje og bandepakke. Det er også set med økonomiske øjne en rigtig dårlig idé.

Kim Ruberg, Næstformand, Danmark på Vippen

Sidste år vedtog et flertal i Folketinget, at byfornyelsesmidlerne nu skulle målrettes indsatsen i landsbyer og andre områder i Det Lokale Danmark, som er under pres, og hvor der er behov for at kickstarte en udvikling.

Men de om kan dog nu se frem til at modtage væsentligt færre midler til byfornyelse fra 2018 og frem, end de umiddelbart var stillet i udsigt. Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti blev fredag enige om at finansiere dele af den nye bandepakke med midler fra byfornyelsespuljen, som på den baggrund beskæres kraftigt.

- Først indser et flertal i Folketinget, at København er blevet helt urimeligt favoriseret i årevis og målretter byfornyelsesmidlerne til Det Lokale Danmark, hvorefter man skærer hårdt i puljen. Det er ikke bare uretfærdigt, at det nu er Det Lokale Danmark, der skal betale for en jobpræmiepulje og bandepakke. Det er også set med økonomiske øjne en rigtig dårlig idé, siger Kim Ruberg.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

Tricktyveri tricktyve stjæle

"En blanding af dygtighed og held" - Betjent spottede mistænkt under sin løbetur

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere