Knap 24.000 vil have mere larm i København

Det vælter ind med underskrifter for at lempe støjreglerne i København.

23.816 har nu skrevet under på, at events som Distortion, Strøm Festival og Copenhagen Pride skal have lov til at støje noget mere i København.

- Det er et stort smil og høj sol, for det betyder jo, at der er andre, der vil det, vi vil, lyder reaktionen på de mange underskrifter fra Frederik Birket-Smith, der er direktør for musikfestivalen Strøm. 

Frederik Birket-Smith, direktør for Strøm Festival, er en af initiativtagerne til underskriftindsamlingen. 

Underskriftindsamlingen er startet af hele 500 kulturaktører i København under navnet: "Skal musik og kultur forbydes i København?". 

Kulturaktørerne tæller - udover Strøm Festival - blandt andre Kulturnatten, Distortion, Jazzfestivalen og Copenhagen Marathon, der alle mener, at kulturlivet i København er underlagt nogle urealistiske restriktioner.

Støjgrænsen for udendørs kulturarrangementer er på 60-75 decibel og står i Forskrift for udendørs musikarrangementer fra marts sidste år, men forskriftet skal evalueres d. 18. juni i Teknik- og Miljøudvalget i København.

Forskriftet regulerer musikarrangementer på knap 50 pladser i København ved at sætte grænser for blandt andet antal, varighed, støjniveau, sluttidspunkt. 

Underskriftindsamlingen for en mere lempelig støjpolitik blev lanceret den 4. juni, og allerede på det første døgn havde 7.000 skrevet under. Her en uges tid efter er det tal så steget til knap 24.000.

God dialog 

Kulturakatørerne har ifølge Frederik Birket-Smith en god dialog med politikerne og har i fredags blandt andet været til møde med teknik- og miljøborgmester Ninna Hedegaer Olsen. 

- Jeg så i hvert fald gerne nogle regler, som ikke var så skrivebordsbaserede, som for eksempel at hvis man spiller over 60 decibel, så er man ude - for nej, sådan fungerer virkeligheden jo ikke. Det afhænger jo meget af, hvor man er, hvornår man spiller, hvor på året, hvor længe og hvilke genrer. 

Decibelskala: 

180 dB Kanon, trommehinden brister
160 dB Kraftig ammunition
140 dB Maximale niveau i typisk orkestergrav
135 dB Maximale niveau ved typisk udendørs koncert
125 dB Smertegrænse
120 dB Kraftig flyvemaskinestøj
110 dB Diskoteksmusik, kraftig walkman, øvelokale for rockband
100 dB Kraftigt musikanlæg
90 dB Voldsom råben
85 dB Maximal grænse for arbejdsstøj
80 dB Typisk hårtørrer, trafikeret gade
70 dB Støjende restaurant, støj fra personbil
65 dB Typisk gadestøj i beboelsesområder
60 dB Almindelig samtale
50 dB Dæmpet tale
40 dB Dæmpet radiomusik
30 dB Fuglesang, hviskende tale
20 dB Hænder, der gnides mod hinanden
10 dB Svag raslen af blade
0 dB Høretærskel for normalt øre

Miljøstyrelsen 

Hvad siger politikerne? 

Det er politikerne i Teknik- og Miljøudvalget, der den 18. juni skal tage stilling til de nuværende støjgrænser.

TV 2 Lorry har tidligere spurgt tre politikere fra henholdsvis Alternativet, Socialdemokratiet og Liberal Alliance, hvordan de forholder sig til kritikken fra de mange kulturaktører: 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Alex Vanopslagh, Liberal Alliance:

- Jeg synes, vi skal lytte til branchens input og gå i dialog med dem om, hvordan vi sikrr en by, hvor der både er plads til fest og farver og til de københavnere, der gerne vil have fred og ro.

Vil det sige, at reglerne skal laves om?

Ja, det vil jeg mene. I dag er der nogle koncertsteder, hvor man ikke må spille mere end 60 decibel. Det er ligefør, at mit normale toneleje overdøver det. Så har man strammet skruen for meget. 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Fanny Broholm, Alternativet:

- Jeg er personligt kragtigt imod den forskrift, der ligger på nuværende tidspunkt for støjgrænser. Jeg synes, de er alt for restriktive. Og det ligger et tungt låg over kulturevents i København.

- For Alternatvet er kulturlivet vigtigt for at skabe meningsfulde og vigtige fællesskaber i byen. 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Marcus Vesterager, Socialdemokratiet:

- Jeg vil se, hvordan vi finder den bedste balance mellem et fedt kulturliv med plads til musik og gang i gaden, men der skal også være plads til, at man kan bo her. Det er vigtigt for mig og Socialdemokratiet.

Skal støjgrænserne lempes?

Det ved vi ikke endnu, men vi skal se på det på onsdag, og så tager vi det med til mødet. Vi ser på evalueringen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik