Kilometer lang laserstråle bliver Københavns februar-vartegn

Til februar vil København få et helt specielt vartegn, der vækker minder om Star Wars.

Når solen går ned den 2. februar, vil en neongrøn laserstråle skyde hen over tagene i det indre København.

Laserstrålen, der vil være en kilometer lang, vil lyse ud fra tårnet på Nikolajs Kirke og hele vejen til hjertet af Tivoli hver evig eneste aften i februar, fra mørket falder og frem til de tidlige morgentimer.

Og nej, det er ikke fordi, der til den tid vil være udbrudt stjernekrig i den danske hovedstad.

Laserstrålen er derimod en del af Københavns nye lysfestival Copenhagen Light Festival, som byder på lyskunstoplevelser på cirka 40 udvalgte steder gennem hele februar.

Den neongrønne laserstråles rute markerer ifølge Catja Thystrup fra Copenhagen Light Festival flere af de steder, hvor man vil kunne opleve nogle af de mange lyskunstoplevelser.

Gratis lysoplevelser

Hun fortæller, at mange storbyer i verden har lysfestivaler, men at København har særlig gode forudsætninger, da det er en af de mørkeste hovedstæder. Ikke kun på grund af den nordlige beliggenhed, men også fordi byen er sparsomt oplyst i forhold til mange andre byer.

- Vi har skabt en lysfestival så at sige på baggrund af mørket. Ideen er bestemt ikke at bade byen i lys, men at skabe nye oplevelser i byen gennem lyskunst og oplevelser med lys i et følsomt samspil med byens rum og februarmørket, siger Catja Thystrup, der er festivalens projektchef.

Langt de fleste af lysfestivalens oplevelser er af den gratis slags, og kan opleves i gader, på pladser og langs med havnen.

Udover den kilometerlange laserstråle, som vil være festivalens dominerende vartegn, vil der være en masse andre spektakulære lyskunstoplevelser.

Borgmester glæder sig

Mere end 100 forskellige organisationer, lyskunstnere og -designere har ydet bidrag. For eksempel svøber Glyptoteket sig i rødt lys under festivalen, og der vil pulse farvet damp ud fra under Børsbroen.

Sådan kommer der til at se ud under Børsbroen. (Pressefoto)
Sådan kommer der til at se ud under Børsbroen. (Pressefoto)

Københavns Kommune har ydet et væsentligt bidrag til festivalens debut, hvilket glæder Kultur- og fritidsborgmester, Niko Grünfeld (Å):

- Lys er liv og symbol på håb. Eller som Trille sang tilbage i 1980’erne: Der er altid et lille lys i mørket, det står og blafrer, der et sted, men hvis du vil kunne se det, så må du ikke være mørkeræd. Og det gælder i den grad stadig. Så det er bare med at komme ud ad døren i februar og opleve dansk lyskultur i det vintermørke København. Det kan give os alle nyt håb og nye perspektiver - både på byen og hinanden, siger Niko Grünfeld.

Her ses en forhåndsvidsualisering ved Emil Holms Kanal.
Her ses en forhåndsvidsualisering ved Emil Holms Kanal.

Festivalen strækker sig fra 2. februar til 2. marts, og er dermed sammenfaldende med en række andre oplevelsesmuligheder, som f.eks. Copenhagen Winter Pride, Frost Festival og Copenhagen Winter Jazz.

Også Tivoli starter i år en ny vintersæson med mange særlige lysoplevelser netop 2. februar.

Festivalen organiseres af Dansk Center for Lys, og Louis Poulsen er i år er festivalens hovedsponsor.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik