Kendt konditori dropper Black Friday: Forærer kagerne væk

Ikke alle forretningsejere er begejstrede for det amerikanske fænomen Black Friday. Blandt andre La Glace i København går egne veje.

00:26

Foto: TV 2 Lorry

Foto: TV 2 Lorry

Foto: TV 2 Lorry

Foto: TV 2 Lorry

1 af 5

Fredag er udnævnt til Black Friday, hvor et stort antal butikker og varehuse sælger deres varer til spotpriser.

Men nogle vælger at gå imod strømmen. 

Marianne Stagetorn Kolos, ejer af Danmarks ældste konditor, La Glace i København, mener Black Friday helt har taget overhånd.

- Jeg synes, det kaster en forbrugsskygge over julen, som jeg eller synes er rigtig, rigtig hyggelig, siger hun.

Og samtidig føler hun med de mindre forretninger, som ikke bare kan sende regningen for de billigere varer videre til leverandøren.

  Foto: TV 2 Lorry

I sympati med dem - og som en form for protest - forærer La Glace fredag aften overskudsproduktionen af kager væk. Målet er at lave minimum 50 surprisepakker, der indeholder både lagkager, tørkager, morgenbrød og wienerbrød.

Pakkerne bliver udleveret fra klokken 18.20 - efter forretningen er lukket. 

  Foto: TV 2 Lorry

Og La Glace er ikke ene om at markere Black Friday på en anden måde.

GoGreen, er et netværk af virksomheder, der gør sig i alt fra salg af babytøj til nødder og tørrede frugter, og som arbejder på en bærdygtig livstil.   

GoGreen hæver ganske enkelt priserne på udvalgte produkter eller serveringer.  Og har i øvrigt omdøbt dagen til GoGreen Friday. 

00:33

Medstifter af GoGreen, Pia Rathsach, er ikke begejstret for Black Friday.

Luk video

- De overordnede tanker handler om miljø og forbrug. Og at vi som forbrugere har en tendens til at købe alle mulige ting,som vi ikke har brug for - især når det er billigt. Og de ting vi ikke har brug for, de havner i bunden af skabet, hvilket er en spildt ressource. Og vi har mangel på ressourcer. Ikke kun i Danmark, men i hele verden, siger medstifter af GoGreen, Pia Rathsach, til TV 2 Lorry. 

Det er for grimt, og det er for ulækkert. Og det er for egoistisk.

Pia Rathsach

Pia Rathsach, har ikke meget tilovers for Black Friday-konceptet:

- Jeg synes, det er for meget, og det er for grimt, og det er for ulækkert. Og det er for egoistisk, altså.. hvad skal vi med alle de ting, spørger Pia Rathsach.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik