Kendt forfatter langer ud efter kvindelig anmelder uden tøj

Berlingske har siden givet Morten Sabroe lov til at anmelde sin egen bog. TV 2 Lorry har spurgt hvorfor.

"DET ER DENNE KVINDE."

Sådan starter forfatter og journalist Morten Sabroe et indlæg på Facebook, som skribenten her læser i en ganske sarkastisk tone.

Vedhæftet er et billede af en halvt eller helt afklædt Katherine Diez, der forleden gav tre stjerner til romanen "32 centimeter" i sin anmeldelse i Berlingske.

Morten Sabroe skriver blandt andet:

"Hun ved rigtig meget om dansk litteratur, det kan enhver med øjne i hovedet se. Det er en god ide af Berlingske at bruge hende som litteraturanmelder."

Berlingske: Det er positivt, at han giver igen

TV 2 Lorry ville gerne spørge Morten Sabroe, hvorfor anmelderens køn er relevant i denne sammenhæng. Vi ville også gerne spørge ham, om han mener, det er umuligt at være enten smuk, nøgen eller kvinde og samtidig vide en masse om dansk litteratur. 

Men forfatteren ønsker ikke at udtale sig mandag, da han har indgået en aftale med Berlingske om at vente, forklarer han.

Til gengæld har avisen givet ham lov til at anmelde sin egen bog, og dét vil kulturredaktør Anne Sophia Hermansen hjertens gerne stå på mål for:

- Jeg synes, det er positivt, at han tager til genmæle på Facebook. Og jeg synes sådan set, at hans selvanmeldelse er elegant. Kun Morten Sabroe må vel vide, hvordan den perfekte anmeldelse er, så jeg bad ham om at lave den, når nu han var utilfreds, siger hun og tilføjer:

- Jeg blev faktisk overrasket over, at han kun giver sig selv fem stjerner.

Teateranmelder og kulturdebattør Katherine Diez lagde dette billede på sin profil på Instagram, som flere brugere kommenterer med frække undertoner, der refererer til titlen
Teateranmelder og kulturdebattør Katherine Diez lagde dette billede på sin profil på Instagram, som flere brugere kommenterer med frække undertoner, der refererer til titlen
Foto: Instagram.com

Kulturredaktør: Det er ikke et mediestunt

Har I bedt ham om at uddybe, hvorfor han forholder sig til anmelderens køn fremfor selve artiklen?

Ja, og det kommer der en ny artikel ud af i morgen. Så den må man vente på, hvis man vil have stillet sin nysgerrighed. Vi vil hellere have, at man læser B.dk i stedet for TV2Lorry.dk. 

Hvad kan man bruge hans anmeldelse til?

- I bund og grund skal det få flere læsere til at interessere sig for litteratur. Og vi vil gerne have, at flere forfattere diskuterer anmeldelserne. Det har ikke været kutyme i mange år. Jeg mener, at flere må tage kampen op mod slatne og lidenskabsløse anmeldelser. Jeg vil så sige, at jeg som redaktør står bag anmeldelsen fra Katherine Diez.

Men hvilken anmeldelse er mest ærlig?

- Jeg ville nok læse hendes og så supplere med hans. Men det her er en sag, som viser, at der er puls i det litterære Danmark. Det er ikke så indspist, som det bliver beskyldt for at være. Man skulle næsten tro, at det her var aftalt spil. Historien er perfekt castet. 

Er det her et mediestunt?

Nej, det er ikke aftalt spil. Men jeg hilser sagen velkommen som kulturredaktør. Vi skal diskutere hinandens kompetencer. Både værket og anmelderen. 

Roman om sexovergreb

Romanen '32 centimeter' handler om noget så aktuelt som sexovergreb og chikane i tv-branchen. 

I forlængelse af Hollywoods #Metoo-bevægelse, der har lagt kendte filmmagere som Harvey Weinstein og Kevin Spacey på is, præsenteres den fiktive Alfred Andersen: En kendt tv-entertainer, der skal afholde et brag af et 50 års fødselsdagsshow i Operaen. 

Tre uger før finalen ramler hele hans verden dog, da fire kvinder anklager ham for overgreb. Berømtheden fyres, og villaen i Hellerup omringes af journalister og fotografer og TV-hold. 

Historien er virkelighedsnær, men har i følge Politikens Forlag en særpræget tilblivelseshistorie, da man faktisk opfandt hovedpersonen et helt år før, at #Metoo satte dagsordenen verden over. 

-  Sabroe skrev manuskriptet færdig og afleverede det i oktober, samme måned New York Times satte en halv verden i brand og bevidstgjorde kvinder i den vestlige verden hurtigere end noget tidligere set, skriver man blandt andet i bogomtalen. 

Anmelderens hårde dom

TV 2 Lorry giver sidste ord til anmelder Katherine Diez, der 10. februar skrev følgende i Berlingske:

- Det er prosa uden ornamenter, som let bærer scene for scene frem i handlingen uden at gøre opmærksom på sig selv. Det understreger Alfreds simple machovæsen i en kompliceret virkelighed, han dybest set ikke forstår sig på, men der skal immervæk mere psykologisk dybde til at gøre god litteratur. 

Katherine Diez besøgte i januar programmet 'Sådanmark', hvor hun blandt andet forklarede, hvorfor hun har valgt at slå et slag for den klassiske litteratur, og hvordan hun bruger Instagram til at komme ud med sine holdninger:

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik